Društvo

Srpkinja student decenije u Francuskoj: Anđela je najmlađi lekar koji je radio operacije na srcu

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

19:33

Srpkinja student decenije u Francuskoj: Anđela je najmlađi lekar koji je radio operacije na srcu
Tanjug/MBPDIJASPORA/Duško Vukajlović - Copyright Tanjug/MBPDIJASPORA/Duško Vukajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas se u Vrnjačkoj Banji sastao sa Anđelom Lazarević koja je u Francuskoj proglašena za studenta decenije.

"Srbija Anđelu čeka raširenih ruku i uvek je dobrodošla u svoju zemlju, čim završi obaveze koje u svetu ima zbog stipendija koje je dobila. Mladi poput Anđele su najvažniji resurs koji Srbija ima, i najbolji ambasadori naše zemlje na univerzitetima širom sveta na kojima studiraju", rekao je Milićević, navodi se u saopštenju Kabineta ministra. 

On je preneo strateško opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade da država učini sve kako bi se što više naših sunarodnika koji žive u rasejanju vratilo u maticu, gde će moći da ostvare siguran i stabilan život za sebe i svoje porodice.

Kako se navodi u saopštenju, Anđela Lazarević je poreklom sa Kosova i Metohije, a rođena je 2003. godine u Kraljevu gde su joj roditelji izbegli iz Peći. 

Tanjug/MBPDIJASPORA/Duško Vukajlović

 

Sa šest godina odselila se u Francusku, gde je završila osnovnu i srednju školu i za samo dve kalendarske godine uspela je da položi ispite sa šest godina Medicinskog fakulteta u Nansiju gde trenutno obavlja praksu na klinici za kardiovaskularne bolesti. 

Uz asistenciju profesora već je obavila tri operacije na srcu i najmlađi je lekar u Francuskoj koji je radio operacije ovog tipa.

Želi da se jednog dana vrati u Srbiju

Pored medicine, ona paralelno studira i hemiju i fiziku, gde je na drugoj godini studija, a zbog svojih neverovatnih uspeha dobila je ponude za stipendije iz brojnih svetskih klinika i  prihvatila je ponudu iz Švajcarske da od sledeće godine specijalizira kardiovaskularnu hirurgiju u Lozani, navodi se u saopštenju.

Ipak, dodaje se, želja joj je da se jednog dana vrati u Srbiju i znanjem stečenim u svetu pomogne svojoj zemlji. 

Ona se posebno zahvalila ministru Milićeviću koji je prvi zvaničnik iz naše zemlje koji je razgovarao s njom i ponudio joj pomoć matične države.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija