Politika

Milićević: Manifestacija Svetosavski bal koja je održana u Beču značajna zbog povezivanja Srba

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

12:46

Milićević: Manifestacija Svetosavski bal koja je održana u Beču značajna zbog povezivanja Srba
Milićević: Manifestacija Svetosavski bal koja je održana u Beču značajna zbog povezivanja Srba - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević ocenio je danas da je Svetosavski bal koji je održan u Beču, od velikog značaja, jer je omogućio Srbima koji žive u našoj zemlji da se povežu sa sunarodnicima koji žive u drugim državama i tako razmene iskustva.

Na pitanje koliko su važni događaji poput Svetosavskog bala koji je sinoć održan u Beču, a koji je okupio najuticajnije članove srpske dijaspore, austrijske privrednike i predstavnike javnog života, Milićević je rekao da je svaka manifestacija koja je posvećena Srbima koji žive van naše zemlje od velike važnosti jer pruža mogućnost da se razgovara o nekim otvorenim pitanjima i iskušenjima.

"Predsednik Republike i Vlada Srbije su pokazali jasnu odlučenost i opredeljenost kada je reč o realizaciji ključnog cilja. To je jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza u odnosima matice sa našim sunarodnicima koji žive van Srbije, samim definisanjem ministarstva koji će se baviti koordinacijom, merama i aktivnostima u odnosima Srbije sa dijasporom i odnosima Srbije sa Srbima koji žive u regionu", rekao je Milićević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Svetosavski bal u Beču

On je podsetio da je u poslednjih godinu dana Srbija često bila domaćin deci i ljudima koji ne žive u našoj zemlji i da je osmišljen veliki broj programa koji su usmereni ka mlađim generacijama, poput letnjih kampova.

"Sve ono što se pokazalo kao dobro u praksi tokom prethodne godine radićemo i tokom ove godine, tu pre svega mislim na kampove, pre svega mislim na decu koju želimo ponovo da dovedemo u Srbiju, da ponovo s njima razgovaramo", rekao je Milićević.

Dodao je da se sada radi na dokumentu koji je priprema za Strategiju saradnje matice sa dijasporom, a koja će biti izrađena u narednom periodu.

"Započeli smo izradu tog dokumenta najpre razgovarajući sa Srbima u regionu, sa našim sunarodnicima, kroz javne rasprave, kroz dijalog, kroz interaktivan odnos u velikom broju evropskih gradova gde imamo najveći broj naših sunarodnika. Ovaj dokument ćemo dostaviti Vladi Srbije onog trenutka kada bude konstituisana, najpre Narodna skupština, a zatim i Vlada Srbije", rekao je Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija