Politika

Milićević o potezu Hrvatske: Uvedena nepisana carina na bukvar i ćirilicu

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

11:48

Milićević o potezu Hrvatske: Uvedena nepisana carina na bukvar i ćirilicu
Đorđe Milićević - Copyright Tanjug/Ministarstvo bez portfelja/Rade Begović

veličina teksta

Aa Aa

Poštujemo zakone država u regionu, ali suština je da je u Hrvatskoj uvedena nepisana carina na bukvar i ćirilicu, izjavio je danas ministar bez portfelja Đorđe Milićević zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom, povodom saopštenja Carinske unije Hrvatske i pisanje dela medija u Hrvatskoj i Srbiji, koji su tvrdili kako nije sprečeno unošenje bukvara na ćirilici u Hrvatsku, a bili su namenjeni srpskoj deci u Dalmaciji.

"Zahvalan sam svima koji su, pokušavajući da opravdaju i odbrane neodbranjivo, zapravo samo potvrdili sve o čemu sam govorio. Dakle, jasno je da se bukvari iz Srbije preko granica Hrvatske mogu preneti i u Sloveniju i u Italiju, ali da bi ostali u Hrvatskoj i došli do naših mališana u Kninu, sa prelaza u Batrovcima mora da se ode do Šibenika i plati carina", naveo je Milićevć u saopštenju.

"Poštujemo zakone država u regionu, ali suština je da je uvedena nepisana carina na bukvar i ćirilicu. Bilo bi lepo da nam pojasne samo još da li carinu plaćamo na svako slovo ćirilice u bukvaru ili po svakom bukvaru", naveo je Milićevoć.

"Kažu 'ministar nije najavio zvaničnu posetu', a ja ponovo ističem, ne ministar, već saradnici Ministarstva su prisustvovali u Kninu važnom događaju, krsnoj slavi Eparhije Dalmatinske u Manastiru Lazarica na Dalmatinskom Kosovu. Domaćin proslave bila je predsednica udruženja Žena Kosovske doline. Želeli samo tim povodom da deci koja žive u tom kraju poklonimo bukvare i moji saradnici su ih poneli kao što su ih prethodno nosili i u Italiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Rumuniju", kazao je Milićević.

Kako je naglasio, ne uvozimo, nismo trgovci, već poklanjamo knjige našoj deci. 

"Koliko sam shvatio reakcije iz Hrvatske, ako ministar dođe u najavljenu posetu sve će biti u redu. Ako je tako, evo najavljujem, vrlo brzo ću da odem u najavljenu posetu Hrvatskoj i dolazim sa bukvarima. Kao što sam rekao više puta  - platićemo i carinu, uz molbu da nam se unapred obračuna na svako slovo ćirilice koje nosimo", kaže Milićević u saopštenju.

Obavešten sam, navodi, a neka me demantuju ako nije tačno, i da Srbi iz Knina na najavljenu donaciju knjiga iz Novog Sada, zbog "birokratskih prepreka" čekaju godinu dana. 

"Svaka dalja polemika je suvišna, jer sve je potpuno jasno. Za nas je najvažnije da bukvari stignu do naše dece u Hrvatskoj i duboko verujem da će u tome pomoći svi oni koji su se toliko trudili da 'opravdaju i razumeju' potez hrvatske carine. Nekada je i pametnije i mudrije braniti se ćutanjem",  poručio je ministar Đorđe Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija