Društvo

Ministar posetio srpsku dijasporu u Sloveniji: "Veza matične države sa dijasporom mora biti jaka, neraskidiva i trajna"

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2022

-

23:48

Ministar posetio srpsku dijasporu u Sloveniji: "Veza matične države sa dijasporom mora biti jaka, neraskidiva i trajna"
Ministar posetio srpsku dijasporu u Sloveniji: "Veza matične države sa dijasporom mora biti jaka, neraskidiva i trajna" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević boravio je danas u Sloveniji, gde se u Ljubljani i Postojnu susreo sa predstavnicima srpske dijaspore, a prisustvovao je i koncertu pod nazivom "Veče Nikole Tesle".

Ministar Milićević otputovao je u Sloveniju na poziv Saveza Srba Slovenije i predsednika Vladimira Kokanovića, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta. On je takođe posetio đake u parohijskom domu SPC u Ljubljani, koji pohađaju časove dopunske škole srpskog jezika.

"Želim posebno da se zahvalim na pozivu Savezu Srba Slovenije i predsedniku Kokanoviću. Velika je čast biti ovde, govoriti na manifestaciji u čast našeg, srpskog najvećeg naučnika na svetu. Zaista se ovde osećam kao svoj među svojima. Srpski narod je u Sloveniji imao turbulentne periode, koji su iza nas i sada više od svega želimo da naš narod što više približimo matici", rekao je ministar Milićević.

On je istakao da će Srbi u Sloveniji imati svu pomoć Srbije, ali isto tako je i pozvao sve Srbe u Sloveniji da budu lojalni građani u zemlji u kojoj žive.

"Naša očekivanja od vas su da kako ekonomski doprinosite razvoju Slovenije da tako nastavite da dajete i doprinos ekinomskom razvoju Srbije, a na nama je da vam obezbedimo ekonomoskom i pravnu podršku", rekao je on.

Ministar je dao podršku izradi projekta mohografije "Srbi u Sloveniji", jer je, kako je naveo, to pravi put borbe srpskog naroda za očuvanje svog imena, porekla i kulture.

"Veza matične države sa svojom dijasporom mora da bude jaka, neraskidiva i trajna to sam više puta naglasio i zato to i sada ponavljam. Važno je da stalnom komunikacijom, međusobnim poštovanjem i uvažavanjem jačamo naše međusobne veze", zaključio je ministar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija