Društvo

Da li će se graditi rudnik između Avale i Kosmaja? Ministarka otkrila kakav je dogovor postignut u Vladi

Komentari

Autor: Euronews

05/02/2024

-

19:08

Da li će se graditi rudnik između Avale i Kosmaja? Ministarka otkrila kakav je dogovor postignut u Vladi
Rudnik lignita - Copyright AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da treba pričati o projektu Jadar i videti relevantne studije – i tehničke i o zaštiti životne sredine.

"Treba da vidimo na koji način možemo da iskoristimo naša rudna bogatstva", ističe ministarka. 

Naglasila je da se na prostoru između Avale i Kosmaja neće graditi rudnik.

Dubravka Đedović Handanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da su i Vlada, i predsednik, pa i ona kao resorna ministarka, složni oko toga da o projektu Jadar treba razgovarati.

“Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Stručna javnost, pre svega, mislim zaista i na rudarsku struku i na ostalu stručnu javnost koja treba pre svega da učestvuje u jednom takvom dijalogu, da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse. Tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna i mineralna bogatstva“, rekla je ministarka i dodala da će o tome odlučivati nove Vlada.

Na pitanje o eksploataciji i istraživanju ruda na području između Avale i Kosmaja, ministarka odgovara da rudnika tamo neće biti.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

“Apsolutno nije u planu nikakvo otvaranje rudnika na tom prostoru, rudarstvo je potpuno izvučeno iz konteksta. Radi se prostorni plan, svaki prostorni plan sadrži i deo o mineralnim sirovinama, ali to nikako ne znači otvaranje rudnika. Ne postoji takva namera, nego se takve priče samo koriste u loše političke svrhe“, kaže Đedović Handanović.

Za narednih nekoliko meseci najavila je i nastavak i završetak velikih energetskih projekata, među kojima je i termoelektrana Kostolac B3.

“Ona je značajna zato što je prvo novo postrojenje posle skoro četiri decenije u našoj zemlji. Ali i veliki ekološki projekti koje elektroprivreda sprovodi će se završiti. To su veliki investicioni projekti. Pre svega mislim na odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani u Obrenovcu“, rekla je ministarka i dodala da su nastavljeni radovi na prvom vetroparku Kostolac, koji će, ističe, biti na mreži početkom naredne godine.

Dodala je i da je ključno da se nastavi diversifikacija izvora snabdevanja energentima, pre svega naftom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija