Društvo

Registrovan prvi slučaj malih boginja u ovoj godini u Srbiji

Komentari

Autor: S.T.

07/02/2024

-

11:08

Registrovan prvi slučaj malih boginja u ovoj godini u Srbiji
Registrovan prvi slučaj malih boginja u ovoj godini u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine. Reč je o detetu od 14 godina, koje nije vakcinisano. To je prvi slučaj posle skoro 10 meseci.

Na Infektivnoj klinici u Beogradu juče je prijavljena sumnja na male boginje, a tokom dana stigao je rezultat iz Torlaka da su potvrđene morbile.

"Iz Nacionalne laboratorije u Torlaku stigla je potvrda da su u pitanju male boginje. U pitanju je dete od 14 koje nije vakcinisano MMR vakcinom", kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje za Euronews Srbija. 

To se moglo i očekivati s obzirom na to da bukte epidemije malih boginja u zemljama u okruženju. Tako je Rumunija u decembru prošle godine proglasila epidemiju, sa ciljem da se olakša vakcinacija dece izrasta od devet do 11 meseci. Epidemija u Rumuniji buknula je jer je obuhvat vakcinisane dece prvom dozom pao na 78 odsto, a drugom dozom na 62 odsto.

Epidemija bukti i u BiH. Posebno je teško u području Tuzle i Živinica gde se registruje veliki broj obolelih. Reč je o deci koja nisu vakcinisana MRR vakcinom, a epidemiološku situaciju dodatno komplikuje pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja, kod 13 dece.

Evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je da je prošle godine u Evropi zabeleženo 45 puta više slučajeva morbila nego tokom cele 2022. godine. Apelovali su na države da pokrenu hitne kampanje imunizacije. U objavi Svetske zdravstvene organizacije se dodaje da je razlog za toliki broj slučajeva malih boginja sve niži nivo vakcinacije protiv izuzetno zaraznog virusa koji izaziva groznicu, kašalj, a u retkim slučajevima i zapaljenje pluća, mozga, pa čak i smrt.

Upozorenje lekara

Lekari u Srbiji već duže upozoravaju da je pitanje dana kada će i kod nas da bukne epidemija, jer region "gori", a obuhvat vakcinisane dece se stalno smanjuje.

Za dobar kolektivni imunitet, potrebno je da najmanje 95 odsto dece bude vakcinisano MMR vakcinom, koja štiti od od tri zarazne bolesti - male boginje, zauške, rubeola.

profimedia

 

Prof. Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, nedavno je za Euronews Srbija rekao da virus ne poznaje granice i da je pitanje trenutka kada će se epidemija rasplamsati u Srbiji.

On je naveo da u Srbiji procenat vakcinisanih od morbila nije preko 80 odsto, a u mnogim regionima naše zemlje je 60 odsto, pa i manje.

"Ovaj porast u Evropi od 45 puta je došao nenadano i pri padu obuhvata vakcinisane dece sa 93 na 92 odsto. Mislim da obuhvat vakcinisane dece u pojedinoim regionima Srbije nije veći od 60 odsto. Ne znamo kako će u Srbiji to dalje da ide", rekao je Konstantinidis za Euronews Srbija.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu decu, da je MMR vakcina bezbedna, efikasna i da pruža veliku zaštitu.

Prof. Konstantinidis je podsetio roditelje da vakcinacijom štite svoje dete od zaraze, ali i drugu decu koja iz medicinskih razloga ne mogu da je prime. Vakcinu ne mogu da prime oboleli od imunoloških oboljenja, deca koja imaju teške srčane mane, neurološka oboljenja, kongenitalne malformacije. 

Inače morbile ili male boginje su virusno oboljenje koje se veoma brzo širi. Ono što lekare brine su komplikacije malih boginja, a to su upala pluća, zapaljenje mozga, pa čak i smrtni ishodi.

Najveća epidemija

U Srbiji je zaraza malim boginjama krenula tokom prošle godine, a inficirano je 50 osoba. Lekari su, zbog nedovoljno vakcinisane dece, strahovali da će se zaraza brzo proširiti. Najviše obolelih bilo je u Smederevu, ali je zaražene dece bilo i u Novom Sadu i Beogradu. Na svu sreću zaraza je bila lokalna.

profimedia

 

Međutim, još se pamti epidemija iz 2017. godine kada je zaraženo 5.800 ljudi, a umrlo 15 osoba. Od 5.800 zaraženih čak 93 odsto bilо je nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm.

Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе slikе prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

Prvu doza MMR vakcine deca primaju sa 12, 13 meseci, dok se druga doza prima pred polazak u školu.

Komentari (0)

Srbija