Društvo

Bukti epidemija malih boginja u zemljama okruženja, lekari: "Imamo situaciju za požar, najmanja iskra može da ga zapali"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2024

-

08:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je da je prošle godine u Evropi zabeleženo 45 puta više slučajeva morbila nego tokom cele 2022. godine. Apelovali su na države da pokrenu hitne kampanje imunizacije. U objavi Svetske zdravstvene organizacije se dodaje da je razlog za toliki broj slučajeva malih boginja sve niži nivo vakcinacije protiv izuzetno zaraznog virusa koji izaziva groznicu, kašalj, a u retkim slučajevima i zapaljenje pluća, mozga, pa čak i smrt.

Epidemije malih boginja buknule su u zemljama u okruženju. Tako je Rumunija u decembru prošle godine proglasila epidemiju, sa ciljem da se olakša vakcinacija dece izrasta od devet do 11 meseci. Epidemija u Rumuniji buknula je jer je obuhvat vakcinisane dece prvom dozom pao na 78 odsto, a drugom dozom na 62 odsto.

Epidemija bukti i u BiH. Posebno je teško u području Tuzle i Živinica gde se registruje veliki broj obolelih. Reč je o deci koja nisu vakcinisana MRR vakcinom, a epidemiološku situaciju dodatno komplikuje pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja, kod 13 dece.

Lekari u Srbiji smatraju da je pitanje dana kada će i kod nas da bukne epidemija, jer region "gori", a obuhvat vakcinisane dece se stalno smanjuje.

Za dobar kolektivni imunitet, potrebno je da najmanje 95 odsto dece bude vakcinisano MMR vakcinom, koja štiti od od tri zarazne bolesti - male boginje, zauške, rubela.

Konstantinidis: Nedovoljno vakcinisanih

Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, kaže da virus ne poznaje granice i da je pitanje trenutka kada će se epidemija rasplamsati u Srbiji.

Navodi da u ovom momentu procenat vakcinisanih od morbila u Srbiji nije preko 80 odsto, a u mnogim regionima je 60, pa i manje.

profimedia

 

"Ovaj porast u Evropi od 45 puta je došao nenadano i pri padu obuhvata vakcinisane dece sa 93 na 92 odsto. Mislim da obuhvat vakcinisane dece u pojedinoim regionima Srbije nije veći od 60 odsto. Ne znamo kako će u Srbiji to dalje da ide", rekao je Konstantinidis za Euronews Srbija.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu decu, da je MMR vakcina bezbedna, efikasna i da pruža veliku zaštitu.

"Ta priča o povezanosti MMR vakcine sa autozmom je velika medicinska prevara. Čovek koji je sve to plasirao je izgubio licencu za rad", naveo je Konstantinidis.

Prof. Konstantinidis podseća roditelje da vakcinacijom štite svoje dete od zaraze, ali i drugu decu koja iz medicinskih razloga ne mogu da je prime. Vakcinu ne mogu da prime oboleli od imunoloških oboljenja, deca koja imaju teške srčane mane, neurološka oboljenja, kongenitalne malformacije. 

Ozbiljne komplikacije

Dr Dragoslav Popović, konsultant za imunizaciju kaže da ovo nije prvi apel Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a da se uradi nešto po pitanju povećanja obuhvata vakcinacijom protiv morbila i drugih bolesti.

Podseća da su morbile virusno oboljenje koje se brzo širi, posebno među decom koja nisu vakcinisana.

"Komplikacije malih boginja mogu biti veoma ozbiljne (upala pluća, zapaljenje mozga), a prevencija je veoma jednostavna- vakcinacija. Imamo vakcinu koja je efikasna skoro 100 odsto", naveo je on za Euronews Srbija.

profimedia

 

U Srbiji je epidemija malih boginja krenula tokom prošle godine. Lekari su, zbog nedovoljno vakcinisane dece, strahovali da će se zaraza brzo proširiti. Najviše obolelih bilo je u Smederevu, ali je zaražene dece bilo i u Novom Sadu i Beogradu. Na svu sreću zaraza je bila lokalna.

"Mi imamo situaciju za požar i bojimo se da će i najmanja iskra da ga zapali. Jedini način da kroz ovo prođemo bez rizika je vakcinacija. Severna i Južna Amerika su zahvaljujući visokom obuhvatu vakcinisane dece skoro došle do eliminacije morbila. Takođe, Zapadna Evropa ima veliki obuhvat vakcinisane dece. Zemlje poput Ukrajine, Gruzije, Kazahstana, Rumunija, BiH imaju loš odziv za vakcinaciju. To je naše okruženje", rekao je on.

Prvu doza MMR vakcine deca primaju sa 12, 13 meseci, dok se druga doza prima pred polazak u školu. Srbija je visoku cenu platila u epidemiji koja je izbila 2017. godine, kada je zaraženo 5.800 ljudi, a umrlo 15 ljudi. Od 5.800 zaraženih čak 93 odsto bilо je nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm.

Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе slikе prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija