Društvo

Batut: U Srbiji registrovano 29 slučajeva malih boginja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2023

-

10:22

Batut: U Srbiji registrovano 29 slučajeva malih boginja
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je registrovano 29 slučajeva malih boginja i to 28 pacijenata sa teritorije Smedereva i jedno dete (9) sa teritorije Novog Sada, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Smederevu su morbile potvrđene kod sedamaestoro nevakcinisane dece mlađe od dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i osam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Laboratorijski su morbile potvrđene i kod deteta (9) iz Novog Sada. Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija