Društvo

Batut: Raste broj inficiranih malim boginjama, morbile potvrđene kod 24 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

14:00

Batut: Raste broj inficiranih malim boginjama, morbile potvrđene kod 24 osobe
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da su registrovana 24 slučaja oboljevanja od malih boginja (morbila). Morbile su potvrđene kod 23 osobe s teritorije Smedereva.

"Radi se o 14 nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i šest odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Osim toga jedna obolela odrasla osoba je porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece“, naveo je Institut.

Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio je epidemiju malih boginja u Smederevu 12. januara. Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili s nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija