Društvo

Treba li stariji od 65 godina da se vakcinišu protiv malih boginja: Mišljenja lekara podeljena, preseći će NITAG

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2023

-

13:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao je preporuku da stariji od 65 godina prime bar jednu dozu vakcine protiv malih boginja. Da li će slična preporuka uslediti i u Srbiji znaće se nakon sledeće sednice Nacionalnog tela za imunizaciju (NITAG) na kome će se razgovarati o toj temi.

Imunolog prof. dr Dušan Popadić, koji je i član NITAG-a, rekao je nedavno za Euronews Srbija da će se na sledećoj sednici razgovarati o preporuci CDC-a da se starijih od 65 godina vakcinišu bar jednom dozom.

"Članovi NITAG-a će već na sledećem sastanku analizirati preporuku CDC i raspravljati o njoj", naveo je Popadić. 

Podeljena su mišljenja lekara u Srbiji da li MMR vakcinom treba da se vakcinišu stariji od 65 godina. I dok jedni smatraju da su starije osobe podjednako ugroženi kao i deca zbog oslabljenog imuniteta, ima i onih koji tvrde da stariji od 65 godina imaju razvijen imunitet, jer su uglavnom preležali bolest kao deca.

Inače, zbog smanjenog obuhvata vakcinisane dece MMR vakcinom krenula je epidemija malih boginja u Smederevu. Do sada je zaraženo 19 osoba. 

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da je pogrešno bacati težište na starije ljude, već da akcenat treba da bude na maloj deci, da se vakcinišu kako je predviđeno obaveznim kalendarom imunizacije od 12 do 14 meseci prva doza i druga doza pred polazak u školu.

Podseća da je u Srbiji pre šest godina u epidemiji malih boginja umrlo 15 ljudi.

Radovanović: Kod starijih postoji imunitet

"Trebalo je tada postaviti pitanje odgovornosti onih koji nagovaraju roditelje da ne vakcinišu svoju decu. Sada smo u istoj situaciji. Pre ili kasnije kazna će da usledi za mali broj vakcinisane dece. Kazna u vidu epidemije. Pogrešno bacamo težište na stare ljude. Jesu Amerikanci doneli preporuku za svoje ljude, za starije od 65 godina, svi koji su rođeni pre 1958. godine. Međutim, uglavnom svi stariji su preležali male boginje", naveo je Radovanović.

Vakcinacija protiv malih boginja uvedena je prvi put u Srbiji 1971. godine, a drugom dozom 1993. godine. Radovanović smatra da su stariji od 65 godina sigurni i bezbedni, jer je 90 odsto njih preležalo male boginje dok su bili u predškolskom uzrastu ili osnovnoj školi.

profimedia

 

"Tu postoji kolektivni imunitet. Mi možemo da razmišljamo o sredovečnim ljudima. Uvedena je vakcinacija 1971. godine, ali tek 1993. i druga doza. Da bi bili sigurni da ste zaštićeni morate da preležite bolest ili da dobijete dve doze. Zaštita traje duže nego što traje prosečan ljudski vek. Ovi koji su rođeni između 1970. i 1990. imaju određeni rizik. A zašto? Formalno je druga doza uvedena 1993. godine, ali su bile sankcije tako da nije bilo redovno snadbevanje. Od 1996. godina daje se redovno druga doza onima koji polaze u školu. Oni koji imaju 33 godine i manje su zaštićeni", pojasnio je Radovanović.

Smatra da je sramota što se danas razgovara o malim boginjama, jer su trebale da budu iskorenjene i da ne postoje.

"Treba postaviti pitanje odgovornosti onih koji nagovaraju roditelje da ne vakcinišu decu. Nigde u literaturi ne možete da nađete da postoji rizik od vakcinacije protiv malih boginja", rekao je Radovanović.

To što je obuhvat vakcinisane dece u 2021. godini pao na 74,8 odsto, a u pojedinim velikim gradovima čak i na 26 odsto, smatra da smo svi krivi.

"MMR vakcina je obavezna vakcina.  Pedijatar je dužan, ukoliko roditelj neće da vakciniše dete da obavesti sanitarnog inspektora. Slede prekršajne prijave i  novčane kazne za roditelje. Međutim, pronalaze se razni izgovori. Pedijatrima je lakše da prećute o tome pri upisu u vrtić ili školu, to se ne kontroliše i dođemo do procenta od 26 odsto, što je skandalozno. Ako je mera obavezna, mora da se sprovodi", naveo je Radovanović.

Upitan da li ipak stariji od 65 treba da provere nivo antitela i da vide koliko su zaštićeni od malih boginja, Radovanović je rekao da je nepotrebno da se ljudi deranžiraju, idu da se testiraju, traže vakcinu, te da se na kraju može desiti da bude nedovoljno vakcina za decu.

"To će da se vrati kao bumerang. Pokazaće se da niko od starijih nije oboleo jer su preležali  male boginje ranije i reće će 'pravila je država paniku bez potrebe'. Hitno treba da se podigne obuhvat vakcinacijom dece za koju je zakonom predviđeno. Osnovno je ako su deca vakcinisana nema ko da prenosi virus i svi će biti bezbedni", naveo je Radovanović.

Raketić: I stariji od 65 godina treba da se vakcinišu

Pedijatar, imunolog Nevenka Raketić smatra da su u epidemiji malih boginja osim dece ugrožene i starije osobe koje imaju oslabljen imuniski sistem zbog godina.

"Mi nemamo zvanične preporuke što se tiče vakcinacije odraslih. Ulazila sam u preporuke CDC i oni preporučuju za starije od 65 godine jednu do dve doze MMR vakcine. Lično mislim da stariji od 65 godina treba da se vakcinišu. Ja sam svog oca vakcinisala. Ne bi bilo loše da se uradi Igg na morbile, a to rade sve laboratorije", rekla je ona ranije za Euronews Srbija.

Smatra da su stariji u epidemiji malih boginja podjednako ugroženi kao i deca jer imaju oslabljen imunski sistem i brojne pridružene bolesti.

Poslednja epidemija malih boginja buknula je u Srbiji 2017. godine kada je oboleli 5.800 ljudi, a umrlo 15 osoba.

 

Komentari (0)

Srbija