Društvo

Male boginje hvataju zamah, inficirana i trudnica: Srbiji prete epidemije još dve zarazne bolesti

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/01/2023

-

16:04

Male boginje hvataju zamah, inficirana i trudnica: Srbiji prete epidemije još dve zarazne bolesti
Male boginje hvataju zamah, inficirana i trudnica: Srbiji prete epidemije još dve zarazne bolesti - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su male boginje potvrđene kod 15 osoba - 10 dece mlađe od dve godine i petoro odraslih među kojima je i jedna trudnica. Svi zaraženi su iz Smedereva. Osim epidemije morbila, zbog lošeg obuhvata vakcinacije dece MMR vakcinama, Srbiji prete epidemije još dve zarazne bolesti - zauški i rubele.

MMR vakcina upravo štiti od malih boginja, zauški i rubele. Daje se u dve doze od 12 do 14 meseca i pred polazak u školu. Da bi se obezbedio dobar kolektivni imunitet, neohodno je da broj vakcinisane dece bude minimum 95 odsto. U Srbiji je daleko od toga - 74,8 odsto.

Prethodnih dana u fukusu javnosti su bile male boginje jer se virus lako i brzo širi, a moguće su komplikacije i smrtni ishodi. U epidemiji koja je u Srbiji izbila 2017. godine obolelo je 4.800 ljudi, a preminulo 15 osoba. Epidemiolozi ukazuju da ozbiljnu opasnost predstavljaju i druge dve zarazne bolesti od kojih štiti vakcina - zauške i rubela.

Epidemiolog Verica Ilić za Euronews Srbija kaže da su zauške ili parotitis ozbiljna zarazna bolest, koja predstavlja posebnu opasnost za mušku decu. Istraživanja su pokazala da zauške kod 10 odsto pacijenata ostavljaju trajni sterilitet.

"Virus zauški ima sklonost ka žlezdama, naročito ka testisima i može da dovede do sterililiteta. Rubela je opasna ukoliko do infekcije dođe kod žena tokom trudnoće. U stanju je da napravi kongenitalne malformacije na plodu. Zbog toga je važno da obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom bude 95 odsto. To obezbeđuje kolektivni imunitet, da virus i ako se pojavi ne može da se širi", navela je ona.

Zauške i rubela

Zauške su bolest koju izaziva mumps virus, a prenosi se kapljičnim putem i kontaktom sa pljuvačkom inficirane osobe. Inkubacija je od 12 do 25 dana. Oboljenje je praćeno temperaturom, otokom i bolom jedne ili više pljuvačnih žlezda. Moguće komplikacije su zapaljenje polnih žlezda, aseptički meningitis, encefalitis, gluvoća.

Bolest se najčešće javlja kod dece u uzrastu 5-9 godina, mada mogu da obolevaju i adolescenti i odrasli. U približno 30 odsto slučajeva simptomi su blagi i ne ukazuju na bolest ili je infekcija bez simptoma.

profimedia

 

Rubeola ili rubela je akutna bolest uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama i u direktnom kontaktu sa sekretom iz nosa i ždrela inficiranih osoba. Simptomi bolesti su blagi i kod dece i kod odraslih, a 25-50 odsto inficiranih nema simptome. Inkubacija obično traje 14-23 dana, nakon čega dolazi do pojave temperature, malaksalosti, ospi i uvećanja limfnih žlezda.

Kako je navedeno na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje infekcija virusom rubele tokom trudnoće može zahvatati sve organe ploda i izazvati pobačaj, kongenitalne anomalije ili mrtvoređenost.  

Čim je Institut Batut objavio da je obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinama pao na 74,8 odsto epidemiolozi su upozorili da preti epidemija malih boginja, ali i rubele i zauški jer vakcina štiti od tri zarazne bolesti. Na dobar kolektivni imunitet može se računati ukoliko je obuhvat vakcinisane dece minimum 95 odsto. Vakcinacija protiv 11 zaraznih bolesti je obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Međutim, sve su glasniji protivnici vakcinacije te roditelji nalaze način da zaobiđu zakonsku obavezu.

"Nekada se podrazumevalo i bilo normalno da se deca vakcinišu. Sada svi sve znaju i završavaju medicinu na guglu. To su teorije koje ne možete shvatite. Laici pričaju o pravljenju vakcine i genetskom inženjeringu. Imate i pojedine profesore medicinskih fakulteta koji javno govore protiv vakcinaije. Šta dalje da pričamo", razočarana je Ilić.

Zdravković: Poslednjih nedelju dana više vakcinisanih

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja u Nišu dr Snežana Zdravković kaže da je veće interesovanje roditelja da vakcinišu decu od kada je buknula epidemija malih boginja u Smederevu.

profimedia

 

"Povećano je interesovanje roditelja dece koja su propustila blagovremenu vakcinaciju MMR vakcinom. Ovih dana su nam baš gužve na vakcinaciji. Dominantno dovode decu koju smo targetirali da su sa najmanjim obihvatom. To su deca u drugoj i trećoj godini života. Imamo povećano interesovanje i povećanu vakcinaciju ovom vakcinom u poslednjih sedam dana", priča Zdravković za Euronews Srbija.

Napominje da čim padne obuhvat vakcinisane dece raste rizik epidemije zaraznih bolesti od kojih vakcina štiti.

"Nemamo registrovane slučajeve malih boginja, zauški, rubele. Imamo isprepletane razne tipove drugih virusa - grip, oboljenja slična gripu i varičela", priča Zdravković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija