Društvo

Batut: U Srbiji registrovano 19 slučajeva malih boginja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2023

-

15:21

Batut: U Srbiji registrovano 19 slučajeva malih boginja
Batut: U Srbiji registrovano 19 slučajeva malih boginja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je registrovano 19 slučajeva malih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Zaraženi su sa teritorije opštine Smederevo.

Morbile su potvrđene kod 12. dece mlađe od dve godine koji su nevakcinisani i šest odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

"Osim toga jedna obolela odrasla osoba je porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Batuta.

Epidemija u Smederevu prijavljena je 12. januara i na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u celoj Srbiji.

Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu. 

Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90 odsto svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih. Prema podacima ECDC, od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija