Region

Pao ubuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom u Crnoj Gori: Lekari upozoravaju da je izvesna epidemija malih boginja

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

12:27

Pao ubuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom u Crnoj Gori: Lekari upozoravaju da je izvesna epidemija malih boginja
Pao ubuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom u Crnoj Gori: Lekari upozoravaju da je izvesna epidemija malih boginja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dr Senad Begić, viši konsultant za zdravstvena pitanja UNICEF-a, upozorio je da je gotovo izvesno da će u Crnoj Gori doći do masovnog oboljevanja od morbila.

Begić je za podgoričku Pobjedu rekao da će do masovnog oboljevanja doći zbog, kako je kazao, neadekvatno zaštićene dece, posebno među generacijama rođenim 2021. i 2020, doba godine koje pogoduje respiratornim infekcijama i činjenice da su u Crnoj Gori i okruženju već registrovani prvi slučajevi.

Istakao je da roditelji dece koja nisu adekvatno zaštićena od morbila, zaušaka i rubele imaju priliku da to učine tako što će se bez odlaganja javiti izabranom pedijatru i zakažu termin vakcinacije.

On je u opširnom intervjuu za podgorički dnevnik rekao da UNICEF posmatra imunizaciju iz perspektive prava deteta. To, kazao je, u suštini podrazumeva da UNICEF ne preporučuje sprovođenje imunizacija na bilo koji način koji bi bilo koje dete mogao diskriminisati ili mu uskratiti neko osnovno pravo, uključujući tu i veoma bitno pravo na obrazovanje.

"Preporučujemo da roditelji dobiju sve neophodne informacije kako bi bili osnaženi i shvatili značaj vakcina, tako da oni postanu zastupnici i traže vakcine koje su neophodne za decu i njih same u kalendaru imunizacije svoje zemlje, te da postupaju u skladu s propisima koji se odnose na imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju", rekao je Begić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa