Društvo

Lekari strahuju od širenja malih boginja: "Nailazi talas koji će kao tajfun zahvatiti veliki broj dece"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2023

-

11:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Epidemija malih boginja prijavljena je u Smederevu, a do sada je obolelo 11 osoba - osmoro dece i troje odraslih. Lekari, međutim, strahuju da ono što je danas lokalno može brzo da se rasplamsa po celoj Srbiji. Strahovanje je opravdano jer je obuhvat vakcinacijom pao na 74,8 odsto, a da bi se postigao dobar kolektivni imunitet potrebno je da MMR vakcinu primi minimum 95 odsto dece. Ima opština gde je broj vakcinisane dece 20 odsto, što je istorijski minimum.

Lekari kažu da mali broj vakcinisane dece MMR vakcinom otvara prostor da se epidemija razbukti. Podsećaju da je Srbija platila visoku cenu 2017-2018. godine kada je zaraženo oko 5.800 ljudi, a umrlo 15 osoba.

Pedijatar, imunolog Jelena Vojinović iz Niša kaže da je Srbija sada u početnoj fazi epidemije kada se registruju sporadični slučajevi malih boginja ili grupni kao što je u Smederevu. Naglašava da je to "prvi znak nailazećeg talasa koji kao tajfun zahvati veliki broj dece".

"Reč je kapljičnoj infekciji koja se lako širi u dečjim kolektivima. Posebno su ugrožena deca mlađa do pet godina. Ono što je problem u ovom trenutku, verovatno zbog epidemije kovida i neizlaganja dece drugim infekcijama, celu jesen beležimo prisustvo većeg broja zaraženih uobičajnih infekcija kod dece-respiratorni sincicijalni virus, zatim grip, u porastu su varičele, sada i morbile", rekla je Vojinović za Euronews centar.

Podseća da je u Nišu obuhvat vakcinisane dece prvom dozom pred izbijanje epidemije 2017. godine bio 50-60 odsto, a da situacija nije ništa bolja ni sada.

"Obuhvat je i sada vrlo mali. Prvom dozom je vakcinisano oko 70 odsto, drugom-pred polazak u školu ispod 80 odsto. To nam jasno govori da možemo da očekujemo najcrnji scenario, ako se ne organizujemo i ne vakcinišemo svu decu koja su nevakcinisana u ovom trenutku", navela je ona.

Raste nepoverenje u vakcine

Nepoverenje u vakcinaciju raste poslednjih 20 godina. Posebno je kulminiralo u kovid epidemiji. Tu je došlo do potpune polarizacije društva - one koji su za vakcinaciju i njene protivnike. Nepovrenje u kovid vakcine prenelo se na i na obavezne vakcine koje se daju deci već godinama.

profimedia

 

"Odgovornost leži na roditeljima, ali i pedijatrima koji su podlegli pritiscima informisanja od neproverenih izvora. Linijom manjeg otpora pokušavaju da izbegnu odgovornost. Mi smo, kao struka, izgubili medijski rat", kaže Vojinović.

Sve je jači uticaj antivakcinalnog lobija koji podgreva priču o povezanosti MMR vakcine i autizma. Pedijatri demantuju takve tvrdnje i kažu da nikada nisu dokazane. Podsećaju da je prof. Endru Vejkfild baš zbog toga izgubio licencu za rad.

"Nema povezanosti MMR vacine i autizma. Roditelji neće da vakcinišu decu, a sa druge strane od najranijeg uzrasta izlažu ih ekranima, raznim zvukovima i nikada ne pomisle da to možda ne dovodi do spektra poremećaja", priča Vojinović.

A da li država može više da uradi kako bi se stanovništvo zaštitilo od zaraznih bolesti? Odgovor je jasan - može. Donela je propise koje građani vešto zaobilaze. Izostala je kontrola, koliko se propisi poštuju.

Roditelji su dodatno zbunjeni stavovima pojedinih pedijatara u dovima zdravlja da se sačeka sa MMR vakcinom dok dete ne prohoda i progovori.

Zašto se roditelji više plaše vakcine nego malih boginja

"Protivnici vakcinacije su na bolji način došli do roditelja i roditelji ih razumeju. Sa druge strane imamo pedijatre kojima je to osetljiva tema pa odlažu vakcinaciju dok dete ne prohoda i progovori, što unosi dodatnu sumnju kod roditelja. Važno je da svi razumeju da se roditelji danas na više strana informišu i da je zbog toga potrebno da pedijatri za njih izdvoje više vremena. Roditelji će uvek verovati pedijatru više nego bilo kome drugom", kaže Jasmina Mihnjak urednica portala Bebac.

profimedia

 

Podseća da je vakcinacija spasila čovečanstvo i da je neshvatljivo da se u nju danas sumnja. 

"Ima roditelja koji su zabrinuti zbog izbijanja malih boginja. Sa druge strane imamo i one roditelje koji se više plaše vakcne nego bolesti. To treba sve da nas zabrine. Nadležni treba dobro da razmisle ko je kriv za to. 

Glasniji su oni koji zagovaraju da vakine opasne, da mogu da izazovu različite bolesti", priča Mihnjah.

Smatra da se zakasnilo sa apelima za vakcinacijum, da je velika odgovornost i na medijjima koji daju prostor protivnicima vakcinacije.

Poražavajući podaci o obuhvatu vakcinisane devce MMR vakcinom stižu i iz NOvog Pazara. Tokom prošle godine obuhvat vakcinisane dece prvom dozom bio je ispod 30 odsto. 

"Od planiranih 1.558 dece za vakcinaciju, imunizovano je njih 451. Da bi prestao ciklus javljanja epidemija potrebno je da stepen imunizacije bude više od 95 odsto. Situacija je nestabilna i sa ovakvim procentom ispod 30 odsto preti epidemija", kaže epidemiolog dr Samra Ljajić iz Novog Pazara

Preporuka za vas

Komentari (1)

Majda

20.01.2023 11:09

Glavna pretnja su neodgovorni roditelji!

Srbija