Društvo

"Virus će se širiti kao požar": Zašto je lekare posebno zabrinula pojava malih boginja u Novom Sadu

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Slavica Tuvić

03/02/2023

-

17:02

"Virus će se širiti kao požar": Zašto je lekare posebno zabrinula pojava malih boginja u Novom Sadu
"Virus će se širiti kao požar": Zašto je lekare posebno zabrinula pojava malih boginja u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Male boginje šire se u Srbiji. Nakon Smedereva pojavile su se i u Novom Sadu. Lekari su upozoravali da je takav scenario izvestan jer je broj vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji pao na 74,8 odsto. Najmanji obuhvat vakcinacijom je u Novom Sadu, tek svako četvrto dete uzrasta od 12 do 15 meseci je primilo prvu dozu vakcine koja štiti od malih boginja, ali i zaušaka i rubele.

Virusolozi kažu da će se u sredini sa tako malim obuhvatom zaštićene dece, virus "širiti kao požar", jer se lako i brzo prenosi. Upozoravaju da male boginje nisu bezazleno oboljenje i da su moguće komplikacije čak i smrtni ishodi. U epidemiji koja je u Srbiji buknula 2017. godine zaraženo je 5.800 ljudi, a umrlo 15 osoba.

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je da su male boginje potvrđene kod 25 osoba - 24 iz Smedereva i jedna iz Novog Sada. Među zaraženima u Smederevu je 14 dece do dve godine koji nisu vakcinisani, troje dece predškolskog uzrasta i sedam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

Male boginje su potvrđene kod deteta (9) iz Novog Sada koje je bilo na bolničkom lečenju u Institutu zа zdrаvstvеnu zаštitu dеcе i оmlаdinе Vојvоdinе zbog svoje hronične bolesti. Odatle je zbog komplikacija upućеno u Univеrzitеtsкu dеčiјu kliniku Tiršоvа.

"Dok je dete bilo u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, osim temperature, nije bilo nikakvih simptoma malih boginja. Prebačen je u Tiršovu u ponedeljak, 30. januara, zbog komplikacija osnovne bolesti", kažu za Euronews Srbija u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Vojvodini.

Tiršova je prijavila sumnju na male boginje kod dečaka iz Novog Sada, a u Nacionalnoj laboratoriji u Torlaku 2. februara potvrđene su morbile.

Kako se virus morbila brzo širi poželjno je da obuhvat vakcinisane dece bude minimum 95 odsto. Samo na taj način stvara se jak imunološki bedem koji sprečava širenje infekcije. 

Institut u Vojvodini: Prate se kontakti

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da u pokrajini nisu zabeleženi drugi slučajevi malih boginja.

"Postojao je jedan sumnjiv slučaj u Kikindi, ali su rezultati svih analiza bili negativni", rekao je za Euronews Srbija direktor Instituta  dr Vladimir Petrović.

Institut Batut naložio je mere koje moraju da se sprovedu u Novom Sadu, a među tim merama je i utvrđivanje svih kontakata sa zaraženim detetom.

Prof. dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže za Euronews Srbija da su preduzete sve naložene mere i da se ispituju kontakti koje je zaraženo dete ostvarilo tokom boravka u Novom Sadu. 

profimedia

 

"Uzimajući u obzir da obuhvat MMR vakcinom nije 95 odsto ne samo u Novom Sadu i AP Vojvodini, nego širom naše zemlje, postoji mogućnost da epidemija morbila u Srbiji dobije masivnije razmere u obolevanju", naveo je Ristić.

On je apelovao na roditelje dece koja su navršila godinu dana da prime MMR vakcinu, kao i sva deca koja su iz različitih razloga nevakcinisana, a uzrasta su od jedne do 18 godina, da se odazovu pozivu lekara i da se vakcinišu. Podseća da nema specifičnog leka protiv morbila, a jedina efikasna mera sprečavanja obolevanja je vakcinacija.

Kulić Kapulica: VIrus se brzo širi

Virusologe ne iznenađuje pojava malih boginja jer, kako kažu, roditelji ne vakcinišu decu. Strahuju i da je moguća epidemija većih razmera jer je obuhvat vakcinisane dece najmanji u poslednjih 20 godina. Virusolog dr Nada Kulić Kapulica kaže da je ovo "danak neodgovornosti roditelja prema svojoj, ali i tuđoj deci".

"Opasno je što su se male boginje pojavile u Novom Sadu gde je samo 25 odsto vakcinisane dece. To je virus koji se jako brzo širu. U populaciji koja nije vakcinisana virus se širi kao požar", navela je ona.

Napominje da je na loš odziv za vakcinaciju uticala i korona jer je fokus zdravstvenog sistema bio na toj epidemiji. Zaboravlja se, kaže ona, da male boginje nisu bezazlena bolest zbog komplikacija koje mogu da izazovu.

profimedia

 

"Mogu da daju vrlo teške komplikacije kod dece, ali i odraslih koji nisu vakcinisani", rekla je Kulić Kapulica.

Virus malih boginja izaziva opštu slabost organizma, te su česte komplikacije poput upale pluća, ali i upale mozga i moždanih ovojnica. Mogući su i smrtni ishodi. Lekari kažu da je najefikasnija zaštita od malih boginja MMR vakcina. Ona je obavezna u Srbiji. Kalendarom imunizacije predviđeno je da se prva doza primi u uzrastu od 12 do 15 meseci, a druga doza pred polazak u školu.

Vakcinacija u Srbiji protiv malih boginja počela je 1971. godine primenom monovalentne vakcine. Primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški počela je 1981. godine, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija