Društvo

Lakša komunikacija između hitnih službi, Grujičić: Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja zaživeće od ponedeljka

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

12:21

Lakša komunikacija između hitnih službi, Grujičić: Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja zaživeće od ponedeljka
Lakša komunikacija između hitnih službi, Grujičić: Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja zaživeće od ponedeljka - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu, razvilo centralizovanu platformu za zbrinjavanje urgentnih stanja, koja će, prema rečima resorne ministarke Danice Grujičić, početi da radi od ponedeljka.

Platforma je za sada implementirana u pet zdravstvenih ustanova u Beogradu - u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije, kliničko bolničkim centrima "Dr Dragiša Mišović", "Zvezdara", "Bežanijska kosa" i "Zemun".

Grujičić je na prezentaciji platforme pojasnila da se time omogućava zdravstvenim radnicima da, kada pacijent iz jedne ustanove polazi ka drugoj, dobijaju signal na službenom telefonu da im stiže pacijent i da je potrebno da pristupe kompjuteru.

"Oni ulaze u program gde vide sve podatke i analize koje su u prethodnim ustanovama urađene. Dobijaju kompletnu sliku gde taj pacijent treba da se smesti i on ide u intenzivnu negu ili na odgovarajuće odeljenje. Dalje se nastavlja postupak lečenja kao da je pacijent već od starta primljen u tu ustanovu", rekla je Grujičić.

U narednih 10 dana u projekat će se uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", dok će druga faza implementacije projekta uključiti i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

"Platforma će zaživeti od ponedeljka. Kad pacijent dođe svi njegovi podaci će biti u novoj ustanovi, neće biti gubljenja vremena. Platforma omogućava zaštitu podataka pacijenata i daleko olakšava rad i onih koji šalju i primaju pacijente", rekla je ona.

Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata.

Pomoćnik za digitalizaciju u Ministarstvu zdravlja Đuro Radović rekao je da je važno da se podiže nivo komunikacije između zdravstvenih ustanova i da je to cilj platforme.

"Na ovaj način blagovremenim dostavljanjem kompletne elektronske zdravstvene dokumentacije podižem nivo pružanja zdravstvene usluge što dovodi i do većeg broja spasenih života"

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija