Društvo

Eparhija apeluje na Srbe na KiM da pokažu hrabrost, jedinstvo i trpljenje

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

12:58

Eparhija apeluje na Srbe na KiM da pokažu hrabrost, jedinstvo i trpljenje
Eparhija apeluje na Srbe na KiM da pokažu hrabrost, jedinstvo i trpljenje - Copyright eparhija-prizren.com

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija raško-prizrenska SPC apelovala je na srpski narod na KiM da u krajnje teškoj situaciji, u kojoj je izložen otvorenoj represiji Prištine, pokaže dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje.

"Ne smemo da dopustimo da budemo zastrašeni, jer svako nasilje dolazi iz straha i nesigurnosti, svaki strah i briga iz nedostatka vere u Boga", ističe Eparhija u saopštenju.

Eparhija ističe da, suočavajući se sa krajnje teškom situacijom za naš narod na Kosovu i Metohiji, oseća pastirsku obavezu i potrebu da ohrabri verni narod koji je svakim danom sve više izložen otvorenoj represiji kosovskih vlasti, kao nikada do sada od završetka oružanog sukoba 1999. godine.

Ističe se da se institucionalni teror Prištine sprovodi na razne načine, pritvorno pred svetom pod vidom tobožnjeg poštovanja zakona, a zapravo sa ciljem da se srpski narod podstakne na iseljavanje i napuštanje prostora na kojima vekovima živi.

Eparhija ukazuje da se svakodnevna gruba manifestacija policijske sile, pretresi, hapšenja, neosnovani pritvori, pretnje, onemogućavanja primanja penzija i socijalnih doprinosa, uz grubo tolerisanje nametnutih albanskih opštinskih vlasti na severu KiM koje nemaju legitimetet većine građana, koriste kao sredstvo prisile i protiv srpskog naroda kome se onemogućava normalan život, osnovna prava i slobode.

Navodi se da su se menjale mnoge vlasti na KiM, ali da je sa narodom bila i ostala njegova Crkva kao tkivo koje sve nas zajedno objedinjuje.

"Zato u svim ovim teškoćama pozivamo naš narod da uz svoju Crkvu, kao verna deca Svetog Save, Svetog Kneza Lazara, brojnih svetitelja koji su prosijali i živeli na Kosovu i Metohiji očuvamo i sačuvamo prisebnost, mir i čvrsto poverenje u Boga da nas neće ostaviti", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija