Politika

Čitaku: Sednica Saveta bezbednosti nanela štetu Kosovu

Komentari

Autor: Fonet

09/02/2024

-

22:40

Čitaku: Sednica Saveta bezbednosti nanela štetu Kosovu
Vljora Čitaku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vlјora Čitaku izjavila je da je sinoćna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bila štetna za Kosovo, što je rezultat avanturističkog pristupa premijera Aljbina Kurtija.

Ona je u intervjuu za Nacional istakla da je to bio prvi put da su saveznici kritikovali Kosovo i da je događaj iz Banjske izjednačen sa ukidanjem dinara, prenosi Kosovo onlajn.

Čitaku, koja je više puta predstavlјala Kosovo u Savetu bezbednosti, rekla je da je u Savetu bezbednosti uvek važno šta kažu SAD, Velika Britanija i Francuska i dodala da je duboko zabrinuta zbog toga što je sinoć teroristički napad u Banjskoj izjednačen sa ukidanjem dinara na Kosovu.

Ona je za sednicu SB i za sve što se na njoj događalo okrivila Kurtija.

"To je rezultat avanturističkog pristupa premijera i nedostatka koordinacije u pitanjima koja imaju neku vrstu etničkog osećanja, sa potencijalom da ih zloupotrebe protivnici nezavisnosti Kosova", kazala je Čitaku.

Prema njenim rečima, Savet bezbednosti nije mesto na kome je Kosovo ravnopravno sa Srbijom.

"U Savetu bezbednosti Kosovo nije ravnopravno sa Srbijom, to treba da bude jasno. Tu ne učestvuju samo naši saveznici, već su tu i najveći protivnici naše Republike", naglasila je Čitaku.

"Ono što smo videli na kraju sednice je da se premijer osvrnuo na diskusiju naših saveznika, na udarce koji su zadati Kosovu, što prihvatam sa bolom. Bio je uznemirujući prizor kakav se nikada ranije nije desio da je Kosovo dobilo podjednako udarac od Srbije i od naših saveznika", rekla je Čitaku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija