Društvo

Održan štrajk upozorenja u školi "Uroš Predić" u Zrenjaninu: Zaposleni ne prihvataju gašenje, nude dve opcije za rešenje

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/02/2024

-

10:42

Održan štrajk upozorenja u školi "Uroš Predić" u Zrenjaninu: Zaposleni ne prihvataju gašenje, nude dve opcije za rešenje
Srednja škola Uroš Predić, Zrenjanin - Copyright Milan Galić

veličina teksta

Aa Aa

Đaci u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi "Uroš Predić" u Zrenjaninu jutros nisu imali prvi čas, zbog štrajka upozorenja koji je organizovao sindikat te obrazovne ustanove. Oni traže da lokalna samouprava opozove odluku o gašenju te škole i preseljenju smerova u druge tri srednje škole u Zrenjaninu - Poljoprivrednu, Medicinsku, Tehničku. Druga opcija koju zaposleni predlažu je da se spoje sa Tehničkom školom, koja je "podstanar" u njihovim prostorijama i da se formira nova jedinica Prehrambeno- tehnička škola "Uroš Predić".

Kako je Euronews Srbija već pisao, Grad Zrenjanin doneo je elaborat o gašenju HPTŠ "Uroš Predić", zapravo da se obrazovni profili iz te škole pripoje Medicinskoj, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi u tom gradu. Konačnu reč ipak treba da da Pokrajinski sekretaraijat za obrazovanje. 

Članovi Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina jednoglasno su podržali inicijativu gradske uprave i gradonačelnika Sime Salapure da se obrazovni profili za koje školuje HPTŠ rasporede u druge škole, a kao razlog se navodi slabo interesovanje đaka za upis.

"Štrajk upozorenja bio je u osam sati. Đaci nisu imali prvi čas. Sada regularno teče nastava. Štrajk upozorenja je bio jedan vid naše sindikalne borbe. Videćemo šta ćemo dalje. Verovatno ćemo krenuti sa drugim akcijama, sve dok ne dobijemo odgovor od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje o našoj sudbini. Tražimo od lokalne samouprave da se opozove odluka o gašenju škole", kaže za Euronews Srbija predsednik sindikata u HPTŠ "Uroš Predić" Milan Galić.

Zaposleni u toj školi predložili su lokalnoj samoupravi, ali i pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i resornom Ministarstvu prosvete dve opcije za rešenje problema. Jedna opcija je da škola nastavi da radi kao i do sada, a druga je da se spoje sa Tehničkom školom koja je "podstanar" u njihovoj zugradi i da se formira Prehrambeno- tehnička škola "Uroš Predić".

Milan Galić

 

"Obe varijante nam odgovarajum - da škola ostane, što je vrlo teško da će se desiti, ali i da se spojimo sa Tehničkom školom, jer i sada obe škole koriste isti prostor. Tada se ne bi selila laboratorije, radionice, pekaru... Ne bi deca menjala sredinu. Imali bi sve uslove", naveo je Galić.

Galić: Bez podrške kolega

Dodaje da ih je iznenadilo to što nisu dobili podršku kolega iz druge tri srednje škole u Zrenjaninu.

"Ono što se danas nama dešava, može sutra da se desi nekom od njih. Nema solidarnosti, kao da ih ne interesuje naš položaj, kao da ne živimo od istog hleba i ne radimo isti posao. Ukoliko se i desi da našu školu 'rastoče' i ako mi dođemo u njihovu školu, nećemo prihvatiti da budemo nastavnici drugog reda, već ćemo tražiti da se bodujemo po svim predmetima, časovima, pa nek oni sutra pitaju svoje direktore zašto su ostali bez dela norme", naveo je Galić.

Ukoliko se nadležni ogluše o njihov zahtev nastaviće dalje sa sindikalnom borbom, a jedan od narednih koraka mogao bi da bude protest posle praznika. Konačnu odluku doneće na današnjem sastanku Sindikata prosvetnih radnika Banata. 

U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje ranije su za Euronews Srbija rekli da su 2. februara ove godine, primili zahtev Gradske uprave Zrenjanina za transformaciju HPTŠ "Uroš Predić" i zahtev za izmenu Pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola u AP Vojvodina.

Milan Galić

 

"Nakon što zahtev sa elaboratom bude razmotren sa svih aspekata opravdanosti, kako u interesu učenika, tako i u interesu svih zaposlenih, Pokrajinska vlada doneće konačnu odluku o eventualnoj transformaciji srednjoškolskog obrazovanja na teritoriji Grada Zrenjanina", naveo je u pisanoj izjavi za Euronews Srbija pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Izvod iz elaborata o novoj mrežisrednjih škola u Zrenjaninu objavljen je na fejsbuk stranici Info centra Žitište.

Šta piše u elaboratu

Kako je navedeno u HTPŠ "Uroš Predić" u Zrenjaninu trenutno je aktivno sedam obrazovnih profila na koje je u školskoj 2022/23 godini upisano 128 učenika u pet odeljenja na šest obrazovnih profila, dok na jednom obrazovnom profilu škola nije ni raspisala konkurs. U školi je tokom 2022/23 godine srednjoškolsko obrazovanje sticalo ukupno 373 učenika u 18 odeljenja na svim obrazovnim profilima u sve četiri godine.

U školskoj 2023/24 godini je na šest obrazovnih profila upisano pet odeljenja sa ukupno 91 učenikom. Trenutno se u školi obrazuje 299 učenika u 18. odeljenja. Prosečan broj učenika po odeljenju iznosi 16.61 učenik.

Milan Galić

 

"U skladu sa svim navedenim zauzet je stav da se na predložen Plan upisa u školskoj 2024/25 godini ne da saglasnost već je pokrenuta inicijativa za Izmenu plana mreže srednjih škola na teritoriji APV u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin i da se preduzmu svi koraci kako bi se održao kontinuitet u školovanju svih upisanih učenika, kontinuitetu radnog odnosa svih zaposlenih u HPTŠ "Uroš Predić" Zrenjanin i pripremi svih neophodnih materijalno tehničkih uslova za upis učenika navedenih obrazovanih profila u navedene šlole, u koliko nadležni organ APV donese Odluku o izmeni odluke o mreži srednjih škola", stoji u elaboratu.

Navode da su saglasnost na elaborat dali gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, načelnik društvenih delatnosti, zatim direktori Medicinske škole, Srednje poljoprivredne škole i Tehničke škole iz Zrenjanina.

Komentari (0)

Srbija