Društvo

Brnabić: Izložbom u Arhivu ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

12:09

Brnabić: Izložbom u Arhivu ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti
Miroslav Perišić i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Državnom arhivu Srbije danas je otvorena izložba "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije", a predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je na otvaranju da tom izložbom ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti-Sretenje kada se treba setiti srpskog  identiteta i državnosti.

Na izložbi je predstavljeno šest originalnih ustava iz vremena Kneževine i Kraljevine Srbije, koji su doneti u periodu od 1835. do 1903. godine. 

"Počastovana sam zbog toga što se nalazim u Državnom arhivu, ustanovi koja je čuvar našeg identiteta", rekla je Brnabić i dodala da se Sretenje ne proslavlja samo u Orašcu, Oplencu i Beogradu, već i u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru, Prokuplju, Vranju, Aranđelovcu i mnogim drugim gradovima širom Srbije.

Brnabić je istakla i da je proslavu Dana državnosti kakva se organizuje ove godine inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je smatrao da nacionalni praznik ne treba da bude samo neradan dan sa nekoliko ceremonija, već da svi treba da se podsete toga šta se slavi.

Brnabić je na otvaranju izložbe istakla da je Vučić smatrao i da treba da se prisetimo toga šta su naš identitet i naša državnost.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Da odamo počast našim precima bez kojih ne bi bilo ni naše nezavisne države", istakla je ona.
Brnabić je dodala da je posebno za ovu priliku Arhiv izložio originale Ustava Kneževine Srbije i Ustava Kraljevine Srbije, kao i Sretenjski ustav prvi srpski ustav iz 1835. godine.

"Oni se čuvaju od vremena kad su neprijateljske sile nasrtale na našu državu sa ciljem da unište dokumenta, a time i naš identitet", rekla je ona.

Brnabić je ukazala da se u Arhivu čuva istorija srpskog naroda, pisani tragovi o našem postojanju, istinski dokazi moderne srpske državnosti. 

"Među milionima stranica dokumenata svojevrsnih svedočanstava o temeljima na kojima je izgrađena slobodna i nezavisna država Srbija, svedočanstvima o našim usponima i padovima, žrtvama, dokumentima o spoljnoj i unutrašnjoj politici, dokazima o našim teritorijama, institucijama, gradovima i selima, našem društvu i mnogo čemu drugom", rekla je ona.

Brnabić je dodala da će u naredna dva dana biti otvorena izložba, a da su Državni arhiv, država i narod sačuvali originalna dokumenta ustava  uprkos brojnim nevremenima istorije, ratovima i okupacijama, kada su neprijateljske osvajačke vojske nasrtale ne samo na našu teritoriju, živote naših predaka, naš identitet, već i na arhivskom građu upravo zbog njenog značaja za identitet srpskog naroda. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Sigurna sam da najveće uzbuđenje izaziva pogled na ovde, pored mene, izložen prvi Srpski Ustav. Sretenjski Ustav iz 1835. godine, jedan od najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi", rekla je premijerka. 

Ona je dodala da je Sretenja dan sa   velikim značajem u istoriji srpskog naroda.

"Objedinjuje dva značajna događaja, jedan u Orašcu 1804. godine, drugi u Kragujevcu 1835. godine, gde je na Skupštini usvojen Sretenjski Ustav. Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije, koje s velikim zadovoljstvom i pijetetom prema onim generacijama koje su ih stvarale, čuvale i sačuvale danas gledamo ovde pored nas, po svom izvornom značaju pripadaju najužem krugu istorijskih izvora za istoriju srpske moderne državnosti i deo su našeg identiteta. 

Ovi dokumenti snažno svedoče o imperativu slobodne Srbije, nezavine Srbije, Srbije koja sa razumevanjem prošlosti gleda u budućnost, koja je razbuđivala nacionalnu i državotvornu svest i uporedo s borbom za oslobođenje urađivala atribute svoje državnosti i nezavisnosti", rekla je premijerka. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Brnabić je dodala da je  arhiv predstavlja i državu i kulturu.

"Kultura je snaga jednog naroda, prema njoj se meri koliko jedna država, društvo i narod drže do sebe. Ulaganje u kulturu je ulaganje u budućnost. Narod bez kulture nema budućnost i zato je jačanje institucija kulture i svih drugih vidova kulture zapravo snaženje države. Njena vitalnosti, duha jednog naroda čini ga otpornijim na nedaće, lakše se suočava sa izazovima savremenog doba", poručila je premijerka. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ona je podsetila da je Državni arhiv osnovan  1898. godine u kome Srbija od tada pa sve do danas čuva svoj  identitet i državu. 

"Državni arhiv Srbije ambiciozno radi na tome, ostvarujući višegodišnju saradnju sa Osmanskim arhivom, Mletačkim arhivom u Veneciji, Dubrovačkim arhivom, ruskim, italijanskim, španskim i drugim arhivama, ali radi i na zaštiti arhivske građe srpskog porekla van granica Srbije u srpskim pravoslavnim eparhijama i crkvenim opštinama",iskala je ona. 

Brnabić je dodala i da Državni arhiv u sklopu svake posete stranih državnika izloži u Palati Srbije sva istorijska dokumenta koja nas vežu za tu državu i da strani državnici budu izuzetno zainteresovani za njih.

Nakon otvaranja premijerka je zajedno sa direktorom Državnom arhiva i ministarkom Jelenom Begović obišla je izložbu. 
 

Komentari (0)

Srbija