Društvo

Premijerka Ana Brnabić otvorila izložbu posvećenu ćirilici u čast Sretenja

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

18:31

Premijerka Ana Brnabić otvorila izložbu posvećenu ćirilici u čast Sretenja
Premijerka Ana Brnabić otvorila izložbu posvećenu ćirilici u čast Sretenja - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju izložbe pod nazivom "Ćirilica - 30 postamenata za 30 slova" danas na Sava Promenadi, upriličenu u čast Dana državnosti Srbije - Sretenja.

Za potrebe ove izložbe iskorišćeno je ustavno srpskoslovensko pismo "Monah", koje je izradio inženjer Zoran Kostić, u saradnji sa Dimitrijem Stefanovićem, Đorđem Trifunovićem i Viktorom Savićem sa Staroslovenskog odseka Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na Kuli Beograd izveden je "Prikaz ćiriličnih slova", dok je na promenadi održana "Aktivacija sa lutkama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović".

Tanjug/Marko Đoković

 

Za sutra u 20:30 časova najavljen je veliki vatromet i predstava dronovima.

"Sutra uveče u 20:30 časova biće spektakl. Pozivamo sve Beograđane i sve iz Srbije da dođu i pogledaju sa porodicama. Prvi put će biti dron šou. Biće i vatromet, mada je Beograd na vodi već postavio sopstvene standarde za vatromet. Zaslužila je to Srbija", rekla je Brnabić.

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, brojni muzeji i ustanove, poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije, održali su izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Svečanosti kod Kule Beograd prisustvovali su, između ostalih, ministri Ivica Dačić, Goran Vesić, Marko Blagojević, Zoran Gajić i Jelena Tanasković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija