Društvo

Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton Erlajnz posle incidenta na aerodromu Nikola Tesla

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2024

-

14:26

Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton Erlajnz posle incidenta na aerodromu Nikola Tesla
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Aviokompanija Er Srbija je saopštila da je obavestila kompaniju Maraton erlajnz čij je usluge koristila i sa čijim avionom se dogodio incident na aerodromu Nikola Tesla, da sa njima prekida saradnju.

"Povodom leta između Beograda i Diseldorfa JU324 uveče u nedelju, 18. februara 2024. godine, kada je došlo do oštećenja aviona embraer E195 partnerske grčke avio-kompanije Maraton erlajnz (Marathon Airlines), Er Srbija je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima – Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS). Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti sarađuje sa pomenutim organima u istrazi koja se sprovodi. Vazduhoplovne vlasti Grčke takođe će sprovesti svoju istragu", navedeno je u saopštenju nacionalne aviokompanije.

Kako se dodaje, bez obzira na rezultate istrage, Er Srbija je danas obavestila Maraton erlajnz da sa tom kompanijom raskida saradnju, tako da već od sutra, 21. februara 2024. godine, nijedan let Er Srbije više neće biti obavljen letelicama te grčke kompanije.

"Letovi koje je trebalo da obavi Maraton erlajnz biće raspoređeni na druge avione u floti, da bi se održao kontinuitet saobraćaja", istaknuto je.

"Partnerske kompanije nose odgovornost za izbor i pripremu članova posade"

Navodi se da je Maraton erlajnz je kompanija sa sedištem u Grčkoj koja ispunjava sve neophodne standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i da je članica Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA). Sa tom kompanijom, Er Srbija je sarađivala od juna 2023. godine po modelu kratkoročnog zakupa aviona, koji uključuje i članove posade (wet lease).

"Reč je o poslovnom modelu koji već godinama primenjuje veliki broj najvećih evropskih i svetskih kompanija, a posebno je postao prihvaćen u periodu oporavka avio-saobraćaja posle pandemije korona virusa, kada je došlo do značajnog rasta tražnje na tržištu. U okviru saradnje po osnovu kratkoročnog zakupa aviona zajedno sa posadom, partnerske avio-kompanije nose potpunu odgovornost za izbor i pripremu svih članova letačke i kabinske posade na njihovim avionima", piše u saopštenju.

Er Srbija ističpe da želi još jednom da se izvini svim putnicima sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine zbog pretrpljene neprijatnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Uprkos tome što je taj let obavljala partnerska avio-kompanija Maraton erlajnz, što je avion tom prilikom bezbedno prizemljen i što nije bilo povređenih putnika niti članova posade, kao odgovorna kompanija, Er Srbija želi da napomene da je u potpunosti svesna osećanja kroz koja su prošli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnosti sa kojom su se suočili", navedeno je.

Putnici imaju pravo na odštetu

Kako se ističe, svi putnici, u skladu sa regulativom, imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih usled odlaganja leta za jedan dan. Svoja prava putnici mogu da ostvare putem posebnog formulara koji je dostupan na sajtu Er Srbije i predmetni zahtevi će biti prioritetno rešeni.

"Pored toga, imajući u vidu navedene okolnosti, kompanija je odlučila da svim putnicima ujedno u potpunosti refundira novac od kupljenih karata za taj let. Ta odluka odnosi se i na 91 putnika od inicijalnih 106, koji su za Diseldorf iz Beograda otputovali jučerašnjim (19. februar) odloženim letom", dodaje se. 

Er Srbija zaključuje da se do sada nije oglašavala niti će se oglašavati u vezi sa detaljima o letu JU324 od 18. februara, sve dok je istraga u toku.

Komentari (0)

Srbija