Društvo

Raste broj obolelih: Male boginje potvrđene kod još dve osobe u Beogradu

Komentari

Autor: S.T.

22/02/2024

-

09:17

Raste broj obolelih: Male boginje potvrđene kod još dve osobe u Beogradu
Raste broj obolelih: Male boginje potvrđene kod još dve osobe u Beogradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Male boginje potvrđene su kod još dve osobe u Beogradu, kažu za Euronews Srbija u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Reč je o muškarcu (46) i detetu (3).

Za muškarca nije poznat vakcinalni status, dok je dete nevakcinisano.

"Oboje su na bolničkom lečenju, ali ne zbog komplikacija već zbog izolacije i praćenja zdravstvenog stanja", kazu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Ovo je jedanaesti slučaj malih boginja u prestonici, a trinaesti u Srbiji. Osim u Beogradu morbile su registrovane u Novom Sadu i Staroj Pazovi. 

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od 7. februara 2024. gоdinе nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа u Srbiji.

To znači zdravstvene ustanove obavezno prijavljuju svaku sumnju na male boginje, da se radi laboratorijska dijagnostika, da se oboleli obavezno izoluju i lеčе, da se obavlja zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоški nаdzоr, vаkcinаciја nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih licа, vаkcinаciја оsеtljivih licа iz kоntаktа unutаr 72 sаtа.

Batut je nedavno svim domovima zdravlja poslao dopis da se uradi revizija vakcinalnih kartona dece. Posebno da se obrati pažnja na generaciju 2015-2016. Pedijatri pozivaju roditelje koji nisu vakcinisali decu da to učine. Kako kažu u domovima zdravlja odziv za vakcinaciju je sada bolji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija