Društvo

Svakodnevno stižu nove sumnje na male boginje: Najteže u Beogradu, od čega zavisi da li će biti prijavljena epidemija?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/02/2024

-

18:40

Svakodnevno stižu nove sumnje na male boginje: Najteže u Beogradu, od čega zavisi da li će biti prijavljena epidemija?
Svakodnevno stižu nove sumnje na male boginje: Najteže u Beogradu, od čega zavisi da li će biti prijavljena epidemija? - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine u Srbiji je potvrđeno deset slučajeva malih boginja, od toga je devet u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Virus malih boginja je jedan od najzaraznijih i ukoliko se ne sprovodi strog zdravstveni nadzor može lako da izmakne kontroli i da dođe do epidemije većih razmera.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu kažu da je epidemiološka situacija u prestonici nepovoljna, da im svakodnevno stižu nove prijave sumnje na morbile. Uzorci se šalju na analizu u Nacionalnu laboratoriju koja se nalazi u Institutu Torlak, a zavisno od dobijenih rezultata u narednim danima odlučiće o daljim koracima i da li će prijaviti epidemiju u prestonici.

Samo u poslednja dva dana male boginje su u Beogradu potvrđene kod šest osoba. Danas je pozitivan rezultat na morbile stigao za tri osobe- majku i sina (4), kao i za još jedno dete (4). Majka je vakcinisana, dok dete nije primilo vakcinu. Oni imaju blažu kliničku sliku, leče se kod kuće u izolaciji. Drugi zaraženi dečak je vakcinisan i ima blažu kliničku sliku.

Novozaraženi nisu bili u kontaktu sa osobama kod kojih su male boginje ranije potvrđene. To je ono što brine lekare, jer se može desiti da virus lako izmakne kontroli. Zbog malog obuhvata vakcinisane dece u poslednjoj deceniji, stvoren je veliki rezervoar osetljvih osoba na morbile. 

Dobar kolektivni imunitet, koji može da spreči cirkulaciju virusa, postiže se ukoliko je 95 odsto vakcinisane dece. Srbija godinama unazad ne uspeva to da dostigne. Prema podacima Batuta u 2021. gоdini obuhvat prvom dozom vakcine je bio 74,8 odsto dece, а u 2022. gоdini 81,3 odsto. Ako se zna da se u Srbiji godišnje rodi oko 60.000 beba, to znači da je 2021. godine odstalo skoro 25 odsto dece nevakcinisano (oko 15.000), a godinu dana kasnije skoro 20 odsto (oko 12.000).

Profimedia

 

Samo za te dve godine stvorena je grupa od 27.000 osetljivih mališana na virus, dece koja nemaju nikakvu zaštitu od morbila. A male boginje nisu bezazleno oboljenje. Mogu da se jave komplikacije poput upale pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa čak i smrtnog ishoda.  

Epidemiolozi kažu da je varnica krenula i da može da bukne epidemija velikih razmera. 

Sada je drugačija situacija

Virusolog u penziji Ana Gligić kaže za Euronews Srbija da virus malih boginja još uvek nema jak intenzitet kruženja, da se on skoro svake godine pojavljuje, ali da zahvaljujući vakcinaciji nije imao prostora da se širi. Sada je drugačija situacija.

"Sigurno je da će virus pronaći sve koji nisu vakcinisani. Sećam se, moja deca su imala male boginje, jer nisu bili vakcinisani. U to vreme nije bilo vakcine. Jedan sin je doneo iz škole i zarazio drugog. To su bili teški klinički slučajevi. Videćemo šta će sada biti. Još uvek nema mesta panici, ali sve se mora pratiti i izolovati svaki zaraženi slučaj", navela je ona.

Dodaje da je virus prisutan i da će se širiti, ali kojom brzinom pri tako slaboj vakcinaciji, to će se tek videti. 

MMR vakcina, koja štiti od tri zarazne bolesti- malih boginja, zaušaka i rubeole, po redovnom Kalendaru vakcinacije prima se u drugoj godini života i pred polazak u školu. 

profimedia

 

Poverenje u MMR vakcinu poljuljano je 1998. godine zbog studije koja je objavio prof. Endru Vejkfild u časopisu Lancet gde je MMR vakcina povezana sa autizmom. U međuvremenu je ta teza više puta opovrgnuta, a prof. Vejfild izgubio licencu za rad, ali je nepoverenje nastavilo da raste. Napravljena je nepopravljiva šteta.

Sa razvojem interneta i društvenih mreža nastavljeno je da se plasiraju neistine ili poluistine o MMR vakcini, ali i i vakcinama uopšte. Zaboravljena bolest, ponovo se vratila i sve su češće epidemije u svetu. Epidemija bukti i u zemljama u okruženju. Rumunija je proglasila epidemiju, a sve više zaraženih registruje se u Bosni i Hercegovini.

Važna vakcinacija

Od deset potvrđenih slučajeva malih boginja u Srbiji, troje pacijenata je bilo na bolničkom lečenju zbog komplikacija. 

Batut je nedavno svim domovima zdravlja poslao dopis da se uradi revizija vakcinalnih kartona dece. Posebno da se obrati pažnja na generaciju 2015-2016. Pedijatri pozivaju roditelje koji nisu vakcinisali decu da to učine. Kako kažu u domovima zdravlja odziv za vakcinaciju je sada bolji. 

Prošle godine u Srbiji od malih boginja je obolelo 50 osoba, od toga troje u Beogradu. Najveću cenu Srbija je platila tokom 2017/18 kada je zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo 15 osoba.

Teška klinička slika malih boginja uglavnom se sreće kod dece mlađe od pet godina i kod starijih pod 65 godina. 

profimedia

 

"Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija koju karakteriše visoka temperatura, kašalj, sekrecija iz nosa, zapaljenja konjuktiva", kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Inficirane osobe su najzaraznije četiri dana pre i četiri dana nakon izbijanja ospe. 

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od 7. februara 2024. gоdinе nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа u Srbiji.

To znači zdravstvene ustanove obavezno prijavljuju svaku sumnju na male boginje, da se radi laboratorijska dijagnostika, da se oboleli obavezno izoluju i lеčе, da se obavlja zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоški nаdzоr, vаkcinаciја nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih licа, vаkcinаciја оsеtljivih licа iz kоntаktа unutаr 72 sаtа.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija