Društvo

Vučić uputio apel: Zamolio bih Vladu Srbije i sve prosvetne institucije da još jednom razmisle o svim ovim pravilima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2024

-

12:19

Vučić uputio apel: Zamolio bih Vladu Srbije i sve prosvetne institucije da još jednom razmisle o svim ovim pravilima
Vučić uputio apel: Zamolio bih Vladu Srbije i sve prosvetne institucije da još jednom razmisle o svim ovim pravilima - Copyright Prinskrin/TV Happy

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je apel nadležnima da se još jednom preispita nedavno doneti Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju, jer, kako kaže, smatra da su nastavnici ti u koje moramo da imamo najveće poverenje.

"I zato bih zamolio i Vladu Srbije, ali i sve prosvetne institucije da još jednom razmisle o svim ovim pravilima. Možda i da mene upute, možda da mi objasne, zašto nisam u pravu, ali da još jedanput razmisle jer nije naš posao da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole, već oni koji su za to plaćeni i u koje moramo da verujemo. A to su naši učitelji, nastavnici i profesori", poručio je predsednik Srbije putem svoj instagram naloga avbuducnostsrbije. 

 

 

Kako je dodao, roditelji su tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika.

"Znam da su u Ministarstvu prosvete kada su spremali Zakon o obrazovanju na tome radili stručni ljudi. Znam kada se donose pravilnici o odnosu prema nastavnicima, o nastavi, da na tome rade stručni ljudi. Ali kao predsednik zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike. Nama su potrebni nastavnici potpuno slobodni. Ti ljudi bolje od svih nas drugih roditelja znaju kako je potrebno da se radi sa decom. Ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora, znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času", dodao je predsednik Srbije. 

Podsetimo, Ministarstvo prosvete usvojilo je tri pravilnika - pravilnike o ocenjivanju za osnovnu i za srednju školu i Pravilnik o društveno korisnom radu. Novina je uvođenje brojčanog ocenjivanja vladanja od drugog razreda, ali najviše polemike među prosvetarima izazvala je odredba po kojoj roditelji, ukoliko nisu zadovoljni radom nastavnika, mogu da ulože prigovor i od škole da traže proveru njegovog rada.

Komentari (0)

Srbija