Društvo

Polemika oko novina koje donosi Pravilnik o ocenjivanju: Bolja provera rada ili dodatni pritisak na nastavnike

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/02/2024

-

10:00

Polemika oko novina koje donosi Pravilnik o ocenjivanju: Bolja provera rada ili dodatni pritisak na nastavnike
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete usvojilo je tri pravilnika - pravilnike o ocenjivanju za osnovnu i za srednju školu i Pravilnik o društveno korisnom radu. Novina je uvođenje brojčanog ocenjivanja vladanja od drugog razreda, ali najviše polemike među prosvetarima izazvala je odredba po kojoj roditelji, ukoliko nisu zadovoljni radom nastavnika, mogu da ulože prigovor i od škole da traže proveru njegovog rada.

Oprečna su mišljenja predstavnika obrazovnih sindikata o tom članu. Jedni smatraju da će to doneti velike probleme zaposlenima u obrazovanju, da je na taj način profesija dodatno degradirana, drugi u toj odredbi ne vide ništa loše, i kažu da su i do sada roditelji mogli da prijave nastavnika i da su to uglavnom činili anonimno, a da su sada ustanovljene jasne procedure.

Na meti kritike našao se član 5. Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju koji kaže "u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju, škola sprovodi proceduru u kojoj se utvrđuje njegova odgovornost i preduzimaju se odgovarajuće mere".

Isto se odnosi i na defektologe, koji realizuju nastavu u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i školi koja ima odeljenje za ove đake. 

Novim Pravilnikom uspostavljena je procedura gde se nezadovoljni roditelji radom nastavnika obraćaju dopisom odeljenjskom starešini preko svojih predstavnika u Savetu roditelja. Odeljenski starešina o tome obaveštava nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Nastavnik na čiji rad je uložena primedba se izjašnjava, ispituju se navodi, a zatim stručno veće dostavlja svoje mišljenje direktoru. On zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom škole razmatra mišljenje i donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju primedaba roditelja.

profimedia

 

U Pravilniku se navodi da ukoliko je primedba bila osnovana, pravi se plan pojačanog instruktivno-pedagoškog uvida u rad nastavnika, tako što planiraju posetu i predlažu mere za otklanjanje nepravilnosti imajući u vidu najbolji interes učenika. Roditelji mogu da se obrate i nadležnoj školskoj upravi, ukoliko nisu zadovoljni odlukom direktora.

Marić: Dodatni pritisak na nastavnike

Jasminka Marić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" kaže da su bili jedini sindikat koji je odmah ukazao na problem sa spornim članom 5 u Pravilniku o ocenjivanju u osnovnoj školi.

"I do sada su nastavnici bili pod ogromnim pritiskom učenika i roditelja zbog ocena, a sada će to biti još izraženije. Sada svi mogu da raspravljaju o radu nastavnika i njegovom ponašanju. S punim pravom su kolege zabrinute za posao koji obavljaju, kako da se ophode, da li će zbog ocene ili načina kako predaju doći pod lupu nadređenih u školi", kaže Marić za Euronews Srbija.

Navodi da su i do sada nastavnici bili pod ogromnim pritiskom, a da su sada "otvorena vrata" da se taj pritisak dodatno pojača. 

profimedia

 

"Ne treba da nas čudi što niko neće u nastavnike. Niko neće da ga neko proziva, da nema svoj sistem rada, kriterijume. Na šta se mi sada svodimo? Jednostavno ćemo biti u poziciji da učenicima poklonimo ocene, dajemo ocene onako kako oni smatraju da treba i biće sve uredu. Da li nam je cilj takav način ocenjivanja? Zašto dodatno degradiramo nastavnike", pita Marić.

Taj sindikat tražio je da se sporni član u Pravilniku briše, ali da Ministarstvo prosvete za to nije imalo sluha. Posebno ih brine što su kolege iz drugih sindikata to odobravale.

Marjanović: Pogrešno protumačeno

Sa druge strane predsednik Unije sindikata prosbvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović smatra da su uvođenjem ovakvih procedura štite nastavnici. Napominje da su i do sada roditelji podnosili prigovor na rad nastavnika direktoru škole ili direktno Ministarstvu prosvete i da su to obično činili anonimno.

"Dok nastavnik dokaže da radi po zakonum prođe kroz pakao. Želeli smo to da sprečimo. Sada polovina roditelja unutar odeljenja mora da potpiše dokument, da ga preko Saveta roditelja predaju razrednom starešini. To dolazi sada na proveru ne kod direktora već kod naših kolega na odeljenskom veću. Ako se utvrdi da je neko od kolega stvarno kršio zakon onda to dolazi do direktora, stručnog saradnika, sekretara i tek onda mu se izriče mera stručno-pedagoškog rada. Mi smo ovim omogućili da se ne ruši autoritet nastavnika baš tako lako", naveo je Marjanović za Euronews Srbija.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Smatra da je ta odredba u Pravilniku pogrešno protumačena od nekih njegovih kolega i da to nikako nije kontrola rada nastavnika od strane roditelja.

"I ja sam nastavnik. Ukoliko ne radim svoj posao kako treba, onda mora da postoji neko ko će da mi da sugeriše kako i na koji način treba da radim", naveo je on.

Osim prigovora koji roditelji mogu da dostave na rad nastavnika, Pravilnikom je predviđeno i brojčano ocenjivanje vladanja od drugog razreda osnovne škole, kao i da se petnaestominutni testovi više vrednuju, ali da je smanjena i administarcija, da nema više duplih evidencija već da se one vode u pisanom ili elektronskom obliku.

Komentari (0)

Srbija