Društvo

Prijave za predškolske ustanove u aprilu, Čamagić: Povećavamo kapacitete, gradi se osam novih vrtića u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

09:50

Prijave za predškolske ustanove u aprilu, Čamagić: Povećavamo kapacitete, gradi se osam novih vrtića u Beogradu
Prijave za predškolske ustanove u aprilu, Čamagić: Povećavamo kapacitete, gradi se osam novih vrtića u Beogradu - Copyright Profimedia, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prijave za upis dece u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Beogradu biće otvorene u aprilu, a ove godine očekuje se proširenje kapaciteta jer je u toku izgradnja osam novih vrtića, izjavila je Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

"Konkurs za upis dece u predškolske ustanove koji su u sistemu Grada Beograda će i ove godine biti u aprilu mesecu. U međuvremenu se pripremamo za taj mesec upisa koji je nama uvek aktivan, prikupljamo podatke o slobodnim mestima, istovremeno radimo na proširivanju kapaciteta, pa verujemo da ćemo i ove godine spremno dočekati upis, kao i prethodnih godina", rekla je Čamagić za Tanjug.

Ona je dodala da, pored onoga što je redovna procedura, a to je praćenje dolaznosti dece u vrtiće i praćenja slobodnih mesta, ove godine su u izgradnji novi vrtići što će uticati na proširenje kapaciteta. 

"U Gradu Beogradu gradi se osam objekata, novih vrtića. Pored radova na vrtiću u Borči koji će moći da primi 270 mališana, u naselju Braće Jerković koji će imati isti toliki kapacitet od 270 dece radovi su daleko odmakli, a u narednim danima očekuje se završetak adaptacije stare škole u vrtić u naselju Umčari koji će imati kapacitet da primi oko 100 mališana", rekla je Čamagić.

Ona je napomenula da se u Mesnoj zajednici u naselju Zuce preuređuje u vrtić sa oko 60 mesta, zatim, završava se vrtić u Bariču, koji će biti centralni objekat za to naselje opštine Obrenovac i moći će da primi više od 200 dece, dok će u Ovči biti izgrađena centralna kuhinja i objekat sa 140 mesta za prijem dece. 

euronews

 

"Nastavićemo da gradimo i da povećavamo kapacitete kako bismo mogli da  izađemo u susret željama svih roditelja, a očekujemo da boljitku u ovoj oblasti znatno doprinesu i mere koje smo doneli, a tiču se besplatnog boravka dece u državnim vrtićima, kao i povećanja iznosa koji dobijaju roditelji čija deca pohađaju privatne vrtiće", rekla je Čamagić. 

Ona je podsetila da je pošle godine na konkursu za upis dece u predškolske ustanove grada Beograda - putem eUprave, odnosno usluge eVrtić, pristiglo ukupno 20.560 prijava.

"Ukupan broj slobodnih mesta je bio 14.216. Nakon objavljivanja preliminarnih lista, podneta je 4.801 žalba, od čega je 1.786 pozivno rešeno. Broj dece na čekanju mesta u predškolskim ustanovama je oko 2.500", rekla je Čamagić. 

Ona je precizirala da se u sistemu državnih predškolskih ustanova trenutno nalazi oko 58.200 dece, dok je u privatnim predškolskim ustanovama upisano oko 23.300 dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija