Društvo

Pomoćni radnici u vrtićima u Beogradu će posle 12 godina osetiti povišicu, ostatak zemlje ne prati prestonicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u predškolskim ustanovama u Srbiji su među prvima koji će dobiti povećanje plata za 5,5 odsto. Nakon toga će oko 9.000 zaposlenih u beogradskim vrtićima u oktobru dobiti još jednu povišicu - Grad Beograd će na republičku osnovicu dodati ukupno povećanje od 16 odsto. Ostatak lokalnih samouprava nije pratio ovu odluku prestonice, pa će u njima mnogi pomoćni radnici i dalje primati minimalac.

Gradonačelnik Beograda  Aleksandar Šapić kaže da je reč o značajnom povećanju zarada, posebno za pomoćno osoblje, čija su primanja, kaže, bila izuzetno niska.  

Branka Tomić radi kao spremačica u vrtiću već petnaest godina za minimalac. Nije dala otkaz kad su to učinile mnoge njene koleginice zbog loših uslova rada i, pre svega, premalih plata.

"Mi nismo imali ništa od naše plate. A svako ko radi želi da ima makar neki deo novca da može nešto da obezbedi za kuću, za porodicu, za nekog sebi dragog. Mi nismo imale ni za sebe", priča Branka Tomić za Euronews Srbija.

Za spremačice, servirke, kuvarice, vozače, domare u vrtiću, godinama se doplaćivalo do minimalca. Tomić je do sada primala 40.000 dinara, a sa povećanjem će joj plata biti blizu 50.000 dinara.

"Htela bih da malo i pohvalim našeg gradonačelnika Šapića, što je našao razumevanja i shvatio kakav je naš posao, koja je naša odgovornost i kako je težak naš život bez para. Ali, pošto cene stalno rastu i imamo već i najavu da će cene rasti, mi isto tako očekujemo da će i naše plate pratiti rast cena", kaže Branka Tomić.

Povećanje za vaspitačice

Za razliku od pomoćnog osoblja, osetno povećanje dobiće vaspitači. S dodatnih 16 odsto njima će plate sa sadašnjih 79.174 dinara iznositi 91.409 dinara, bez minulog rada. Ako se na to doda još jedno povećanje koje sledi u januaru od 10 odsto njihova primanja bi mogla dostići 100.000 dinara.

"Svako povećanje je dobrodošlo. Mi smo srećni jer smo negde prepoznati prvi put posle mnogo godina i nadamo se da je ovo samo početak prepoznavanja važnosti naše struke", kaže vaspitačica Ana Vidaković.

Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

 

Ona se nada i da će se popraviti uslovi za boravak dece u vrtićima i da se na sledeću povišicu plate neće čekati godinama. Isto mišljenje deli i spremačica Branka Tomić.

"I ne daj bože da ikad više budemo u minimalcu, jer to je život nedostojan jednoga čoveka", kaže Branka Tomić.

Vaspitači se nadaju da će spremačice, domari imati i dodatne povišice jer se, tvrde, s njihovim platama teško može preživeti mesec.

"S ovim sadašnjim platama, pa čak i s povećanim, teško može da se preživi mesec", kaže Ana Vidaković.

Sindikati: Zadovoljni smo povećanjem

Predstavnici sindikata kažu da su tražili da povećanje osnovice bude 20 odsto, ali da su zadovoljni sa dobijenih 16 odsto. 

Vesna Janjić, predsednica Gradskog odbora Sindikata predškolskog vaspitanja kaže da su zadovoljni jer se konačno osetio pomak u njihovim platama.

"Mi smo u paradoksalnoj situaciji već 12 godina. Obračun plata zaposlenih u predškolskim ustanovama se vršio na osnovu Uredbe. Trećina naših zaposlenih je bila sa platama ispod minimalca (dobijali su od grada do minimalca). Ovih 12 godina oni nisu osećali povećanje plate", navela je ona za Euronews Srbija.

Euronews

Dodaje da su sa ovim povećanjem najveći pomak osetili zaposleni koji su bili na platama koje su bile ispod minimalca - tetkice, servirke, kuvarice.

Navodi da u predškolskim ustanovama najviše nedostaje tog kadra - vozača, servirki, jer niko do sada nije želeo da radi za tu platu.

"Nama sledi i novo povećanje od 10 odsto u januaru. Sa tim uvećanjem naši vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme imaće plate veće od 100.000 dinara (osnovna plata)", rekla je ona.

To što je Beograd povećao osnovice za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama nisu pratile sve lokalne samouprave. 

"Na žalost nemaju sve predškolske ustanove Kolektivne ugovore. Za sada ima Beograd. To je opravdano jer radimo s grupama koje su preko normativa, gde je u jednom prostoru jedna i po ili dve grupe. Grad je to prepoznao i zato imamo uvećanje osnovice cene rada", rekla je ona.

U narednom periodu sindikat će se fokusirati da raspon u koeficijentima bude veći.

"Svi koji se bave ovom tematikom znaju da raspon u koeficijentima treba da bude 1 prema 3, a sada je 1 prema 1,8. Mi nastavljamo našu borbu. Pružamo podršku kolegama iz drugih sredina. Nije problem šta je uradio Beograd, već šta ćete uraditi vi u lokalnim sredinama", zaključila je Janjić. 

 

Komentari (0)

Srbija