Društvo

Na kolike plate mogu da računaju vaspitačice u Beogradu: U septembru 91.000, od januara oko 100.000 dinara

Komentari

Autor: S. Tuvić

16/09/2023

-

22:01

Na kolike plate mogu da računaju vaspitačice u Beogradu: U septembru 91.000, od januara oko 100.000 dinara
Na kolike plate mogu da računaju vaspitačice u Beogradu: U septembru 91.000, od januara oko 100.000 dinara - Copyright Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

veličina teksta

Aa Aa

Zaposlene u beogradskim vrtićima obradovala je najava da Grad obezbeđuje dodatna sredstva za povećanje plate vaspitačicama, ali i spremačicama, čistačicama, kuvaricama, administrativnim radnicima.

Rebalansom budžeta, koji je usvojila Skupština grada, povećana je osnovica za zaposlene u vrtićima za još 10 odsto. Inače, Grad je do sada povećavao republičku osnovicu za šest odsto.

"To znači da će na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama, Grad Beograd dodati još šesnaest odsto. S obzirom na to da će Republika podići taj iznos za još pet odsto u septembru, plata na primer vaspitačica ili stručnih saradnika koja je do sada iznosila 79.174,57  dinara sada će iznositi 91.409,42 dinara, bez minulog rada", rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada.

To nije jedino povećanje. Već u januaru očekuje ih još jedna povišica od 10 odsto, što bi značilo da će plate vaspitačica sa diplomom fakulteta biti oko 100.000 dinara (bez minulog rada).

Još jedna lepa vest stigla je za zaposlene u prestoničkim predškolskim ustanovama. Grad Beograd povećava i solidarnu pomoć za zaposlene u ovoj oblasti, tako da će umesto 25.000 dinara ona iznositi 40.000 dinara, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima.

Jovanović: Povećanje rezultat sindikalne borbe

Predsednica samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović kaže da je najnovije povećanje plata vaspitača rezultat uporne borbe sindikata.

"Iznosili smo snažne argumente zbog čega naš rad zaslužuje da bude plaćen više, posebno imajući u vidu manjak zaposlenih i činjenicu da većina radi za dvoje", rekla je Jovanović za Euronews Srbija.

Ona je dodala da su plate u prosveti i dalje niske.

Tanjug/Beoinfo

 

"Sindikati ukazuju na to da su plate u prosveti značajno manje od republičkog proseka i traže u najmanju ruku da se izjednače sa ovim parametrom. Mi podržavamo ove zahteve. Smatramo da naš uspeh u borbi za plate otvara vrata i sindikatima na drugim nivoima da se organizuju u borbi za više zarade", rekla je ona.

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama finansiraju lokalne samouprave. Zbog toga su velike razlike u mesečnim primanjima vaspitačice u Beogradu i nekim drugim siromašnim opštinama.

Kolektivni ugovori

Osim Beograda, Jovanović kaže da su dobre Kolektivne ugovore izdejstvovali zaposleni u predškolskim ustanovama u Užicu i Čačku.

Grad Beograd je godinama unazad zaposlenima u predškolskim ustanovama dodatno uvećavao osnovnu cenu rada u dnosu na republičku. Argument sa kojim su sindilati izlazili pred lokalnu vlast u prestonici su velike grupe i mnogo dece koje primaju preko normativa.

Prethodnih godina zaposleni su u beogradskim predškolskim ustanovama dobijali šest odsto više u odnosu na republičku odnovicu, sada su dobili još 10 odsto. To znači da će vaspitači u prestonici imati osnovicu veću za 16 odsto u odnosu na republičku.

 

Komentari (1)

Jakov D.

22.09.2023 07:20

Dobro je, ali daleko od idealnog. Ako nastavimo ovim tempom, neče biti vaspitača i vaspitačica za 20 god., niko neće hteti da radi posao dva radnika za jednu platu, pa čak i iz ljubavi, niko ne želi da bude mučenik, tako će prirodnom selekcijom nestati broj vaspitača.

Srbija