Društvo

Šapić na sednici Skupštine Beograda najavio: "Plate vaspitačica mogle bi da budu 100.000 dinara, nova vozila za GSP..."

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

11:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beorada usvojili su danas rebalans budžeta za 2023, u kojem je jedna od najvažnijih stavki povećanje osnovica plata za sve zaposlene u predškolskim ustanovama. Pred odbornicima je bilo više od 50 tačaka dnevnog reda.

Među više od 50 tačaka dnevnog reda pred odbornicima su i rešavanje problema zapuštenih fasada i izloga, kao i donošenje odluke o vaučerima kojima će Beograđani ove godine moći da nabave uz školsku i sportsku opremu i opremu za bebe i igračke.

Povećanje osnovica plata zaposlenih u predškolskim ustanovama

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će jedna od najvažnijih odluka koju bi odbornici trebalo danas da donesu biti povećanje osnovica plata za sve zaspolene u predškolskim ustanovama.

Ovo povećanje će se odnositi posebno na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice... kojima su plate bile izuzetno niske, rekao je gradonačelnik novinarima pred početak sednice Skupštine grada, na čijem dnevnom redu je rebalans gradskog bužeta.

Gradonačelnik je rekao da bi zahvaljujući toj odluci koju će potpisati plate vaspitačica mogle da budu i 100.000, podsećajući da su sada 70.000 dinara.

Grad je, kako je precizirao do sada povećavao republičku osnovicu za šest odsto, a sada će povećati za još 10.

"Na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd će dodati još 16 odsto. S obzirom na to za će Republika podići taj iznos za još pet odsto u septembru, a ima najava da će od januara podići za još 10. Kada se sve sabere vaspitačica bi od sadašnjih 70.000 mogla da prima i 100.000 dinara, što će biti značajno povećanje zahvaljujući Gradu i Vladi Srbije", rekao je on.

Šapić je naglasio da je za njega ovo najvažnija predložena odluka. 

Takođe, povećavamo i solidarnu pomoć za zaposlene u ovoj oblasti, tako da će umesto 25 000 ona iznositi 40 000, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima.

"Mislimo da je to značajno, značajno povećanje. Odlukom obezbeđujemo sredstava za povećanje plata, a ako to uspemo da spakujemo do kraja septembra, povišica zaposlenima u predškolskim ustanovama bi mogla da stupi na snagu od oktobra, a ako ne od 1. novembra", rekao je on.

Šapić je pojasnio da će sredstva koja se obezbede za povećanje osnovice ići kumulativno na ono što je u tu svrhu planirano republičkim budžetom.

Nova vozila za GSP

Zahvaljujući rebalansu biće obezbeđena sredstva za nabavku novih vozila za gradskih prevoz na gas, najavio je gradonačelnik i naglasio da vozila na naftu ne smeju biti više na ulicama.

Grad planira, kako je rekao gradonačelnik, zahvaljujući kreditima i lizingu, ali i uštedi na nafti koju nova vozila neće koristiti da znatno obnovi vozni park GSP-a.

"Okvir je oko 300 miliona evra, a u zavisnosti od mogućnosti Grada sredstva će narednih nekoliko godina biti korišćena za nabavku novih vozila, koja će na osnovu strateške odluke biti na gas ili električna", rekao je on. 

Naglasio je da će računica biti takva da će zapravo svaka nabavka od sada Grad koštati nula dinara, jer  bi na godišnjem nivou razlika u ceni između nafte i gasa iznosila tačno toliko, ako ne i više, koliko košta i novo vozilo koje bi se nabavilo. 

"Očekujem da ćemo u prvoj turi nabaviti skoro 300 autobusa, ali ćemo pokušati i da nabavimo i oko 20 tramvaja, prvi put posle petnaest godina", naveo je Šapić.

Pred odbornicima će, kako je najavio, biti i odluka o vaučerima u vrednosti od 6.000 dinara za koje će moći da se, uz sportsku i školsku opremu, nabavi između ostalog i oprema za bebe i dečje igračke.

Odbornici bi trebalo da donesu odluka o javno privatnom partnerstvu koja će, kako je Šapić rekao doneti takođe velike uštede, u sklopu reorganizacije.

Gradonačelnik je najavio da će za mesec dana kada bude podvukao liniju govoriti o rezultatima postignutim od raskidanja ugovora sa Kentkartom. 

"Videćete šta je urađeno za samo par meseci", rekao je Šapić.

Odluka o fasadama i izlozima

Takođe, kako je gradonačelnik najavio, biće doneta i odluka o zapuštenim fasadama i izlozima.

Oformićemo stručni tim - komisiju na čelu sa glavnim gradskim urbanistom koja će se baviti nezavršenim fasadama, jer ne možemo dozvoliti da ti objekti narušavaju izgled grada, rekao je Šapić.
        
Šapić je naglasio da će odbornici razmotriti i odluku o osnivanju ustanove Beogradski zavod za sport i medicinu sporta.

"Rebalansom prebacujemo sredstva sa pozicije na poziciju, a cilj je da na kraju godine imamo što veću iskorišćenost budžeta, te da se on vrati građanima kroz razne programe, projekte i mere. Dok sam na ovom mestu to ćemo raditi dva ili tri puta godišnje, jer tako funkcionišu sve ozbiljne kompanije", rekao je gradonačelnik.

Beograd dobija Centar za decu sa problemima u ponašanju

Šapić je najavio da će glavni grad dobiti Centar za decu sa problemima u ponašanju.

On je novinarima pred početak 11. sednice Skupštine Grada na čijem dnevnom redu glavana tačka rebalans budžeta rekao da je otvaranje Centra predložio Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Gradonačelnik je dodao da će usluge Centra biti besplatne i da će tu moći da dolaze deca u pubertetu koja imaju problem sa ponašanjem, a koja su prepuštena samo roditeljima.

"Na nivou grada nema takve institucije koja se bavi decom koja imaju problem sa ponašanjem, što je jedan od uzroka i vršnjačkog nasilja", rekao je on.

Predstavnici opozicije na početku zasedanja nosili su transparentne na kojima je pisalo "ostavke", a povremeno su to i uzvikivali.

Komentari (1)

LidijaBgd

13.09.2023 15:12

Lepo,a da li ima nekih najava da se malo renoviraju skole, da se u skolama uvedu fotokataliticki preciscivaci vazduha, da se profesorima malo povecaju plate...

Srbija