Društvo

Povećava se broj obolelih od malih boginja: U Beogradu potvrđene morbile kod 21 osobe

Komentari

Autor: S.T.

27/02/2024

-

13:33

Povećava se broj obolelih od malih boginja: U Beogradu potvrđene morbile kod 21 osobe
Povećava se broj obolelih od malih boginja: U Beogradu potvrđene morbile kod 21 osobe - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je od početka godine potvrđen 21 slučaj malih boginja, saopštio je danas Gradski zavod za javno zdravlje. Na nivou cele Srbije do sada su registrovane 24 inficirane osobe.

Među obolelima u Beogradu osam njih je uzrasta 8 do 19 godina (38,1 odsto), šest su deca uzrasta od 3 do 5 godina (28,6 odsto), jedan oboleo je uzrasta 20 do 25 godina i šest obolelih su stariji od 40 godina.

"U odnosu na vakcinalni status obolelih, 14 obolelih osoba je nevakcinisano, vakcinalni status za 5 odraslih obolelih je nepoznat, dok su dve obolele osobe kompletno vakcinisane u skladu sa uzrastom (jedna/dve doze MMR vakcine)", kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Čim su se pojavili prvi slučajevi morbila na snazi je pooštren nadzor koji podrazumeva  - dnevno izveštavanje iz nadzornih jedinica sa teritorije Beograda, prijavljuje se svaka sumnja i potvrđen slučaj na morbile, obavljaju se epidemiološka ispitivanja i laboratorijske analize svakog slučaja sumnje na morbile.

"Obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda. Kontinuirano se obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 18 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda", navedeno je na sajtu GZJZZ.

Dodaju da se obavlja zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih.

Osim Beograda (21 slučaj) morbile su potvrđene kod jedne odrasle osobe u Novom Sadu, zatim deteta (2) sа tеritоriје Srеmskоg оkrugа (Stаrа Pаzоvа), kоје niје vаkcinisаnо. Morbile su potvrđene i kod nevakcinisane trinaestomesečne bebe sа tеritоriје Sеvеrnоbаnаtskоg оkrugа.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija