Društvo

Potvrđen još jedan slučaj malih boginja, Dr Vukomanović: Vakcinišite svoju decu redovno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

25/02/2024

-

11:11

Potvrđen još jedan slučaj malih boginja, Dr Vukomanović: Vakcinišite svoju decu redovno
Potvrđen još jedan slučaj malih boginja, Dr Vukomanović: Vakcinišite svoju decu redovno - Copyright Tanjug/Rade Prelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja u našoj zemlji. Obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17, prenosi RTS.

U Beogradu gde je i prijavljena epidemija 14-oro, a troje u Vojvodini. Pooštrene su mere epidemiološkog nadzora. Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

"Kada je reč o malim boginjama, imali smo u ovih protekla dva meseca, tri bolesnika koja su pregledana u našoj pediatrijskoj prijemnoj ambulanti uzrasta 2, 6 i 15 godina, jedna od njih je imala upalu pluća, lečena je na Infektivnoj klinici, druga dva su vraćena kući, preduzete su sve odgovarajuće mere da se zbrine sam bolesnik, ali i njegova okolina", navodi zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović.

Roditeljima savetuje da se pridržavaju saveta svojih pedijatara iz domova zdravlja, i da se pridržavaju kalendara vakcinacije.

"Savetujem im da vakcinišu svoju decu redovno, da svakako pribegavaju onim opštim merama neširenja zaraznih bolesti, pranje ruku, izbegavanje velike gustine smeštaja itd. To je ono osnovno što će u izvesnoj meri sprečiti širenje ovih infekcija", poručio je dr Vukomanović.

Dvoje dece obolelo od velikog kašlja na Institutu za majku i dete

Dr Vukomanović, navodi za da se u Institutu za majku i detena odeljenju za lečenje plućnih bolesti nalaze dva deteta obolela od velikog kašlja i prema njegovim rečima u dobrom su stanju. Objašnjava da su deca prošla dosta težak period, te da su bila na ventilaciji.

"Trenutno su dva deteta sa velikim kašljem ovde na našem odeljenju za lečenje plućnih bolesti, nalaze se u dobrom opštem stanju i prošla su dosta težak period na mehaničkoj ventilaciji, ali sada je to značajno bolje", kaže.

Ukazuje da je sada zatišje velikog kašlja i izražava nadu da će tako i ostati.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

Pojava malih boginja nije iznenadila lekare, jer je smanjen obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom koja štiti od te zarazne bolesti. Dobar kolektivni imunitet, koji može da spreči cirkulaciju virusa, postiže se ukoliko je 95 odsto vakcinisane dece. Srbija godinama unazad ne uspeva to da dostigne.

Prema podacima Batuta u 2021. gоdini obuhvat prvom dozom vakcine je bio 74,8 odsto dece, а u 2022. gоdini 81,3 odsto. Ako se zna da se u Srbiji godišnje rodi oko 60.000 beba, to znači da je 2021. godine odstalo skoro 25 odsto dece nevakcinisano (oko 15.000), a godinu dana kasnije skoro 20 odsto (oko 12.000).

Samo za te dve godine stvorena je grupa od 27.000 osetljivih mališana na virus, dece koja nemaju nikakvu zaštitu od morbila. A male boginje nisu bezazleno oboljenje. Mogu da se jave komplikacije poput upale pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa čak i smrtnog ishoda.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija