Društvo

U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Komentari

Autor: S.T.

22/02/2024

-

13:48

U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja
U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja - Copyright Tanjug/Rade Prelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, saznaje Euronews Srbija u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", jer je u prestonici od početka godine potvrđeno jedanaest slučajeva malih boginja. 

 Osim u Beogradu morbile su registrovane u Novom Sadu i Staroj Pazovi, po jedan slučaj. 

Prijavljivanje epidemije nije isto što i proglašenje epidemije. Prijavljivanje epidemije je lokalnog tipa, kada se pojavi veći broj zaraženih i to rade lokalni zavodi za javno zdravlje. U ovom slučaju za teritoriju Beograda to je uradio Gradski zavod za javno zdravlje. 

Epidemija se proglašava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti samo za epidemije od većeg epidemiološkog značaja. To radi Ministarstvo zdravlja na predlog Insituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Pojava malih boginja nije iznenadila lekare, jer je smanjen obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom koja štiti od te zarazne bolesti. 

Dobar kolektivni imunitet, koji može da spreči cirkulaciju virusa, postiže se ukoliko je 95 odsto vakcinisane dece. Srbija godinama unazad ne uspeva to da dostigne.

Prema podacima Batuta u 2021. gоdini obuhvat prvom dozom vakcine je bio 74,8 odsto dece, а u 2022. gоdini 81,3 odsto. Ako se zna da se u Srbiji godišnje rodi oko 60.000 beba, to znači da je 2021. godine odstalo skoro 25 odsto dece nevakcinisano (oko 15.000), a godinu dana kasnije skoro 20 odsto (oko 12.000).

Samo za te dve godine stvorena je grupa od 27.000 osetljivih mališana na virus, dece koja nemaju nikakvu zaštitu od morbila. A male boginje nisu bezazleno oboljenje. Mogu da se jave komplikacije poput upale pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa čak i smrtnog ishoda.  

 

 

Komentari (0)

Srbija