Društvo

Kazne samo na papiru: Za nevakcinisanje dece do 150.000 dinara, u praksi se obično sve završava na opomenama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/02/2024

-

19:25

Kazne samo na papiru: Za nevakcinisanje dece do 150.000 dinara, u praksi se obično sve završava na opomenama
Kazne samo na papiru: Za nevakcinisanje dece do 150.000 dinara, u praksi se obično sve završava na opomenama - Copyright FoNet/USAID, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je od početka godine potvrđeno 19 slučajeva malih boginja - 16 u Beogradu, po jedan u Novom Sadu, Sremskom okrugu (Stara Pazova) i Severnobanatskom okrugu. Zaraženi su uglavnom nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani. Iako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa novčane kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu, u praksi je slika drugačija.

Ne izbegavaju roditelji samo MMR vakcinu, već i sve ostale, te ne čudi što se poslednjih godina vraćaju "zaboravljene bolesti". Nije to slučaj samo u Srbiji, već u celom svetu. Međutim, u Srbiji je donet Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa novčane kazne za roditelje koji nevakcinišu decu. Međutim, to je samo "mrtvo slovo na papiru".  

Postupci pred prekršajnim sudovima retko se pokreću, a i kada se pokrenu roditeljima se obično "gleda kroz prste", postupci zastarevaju, a i tamo gde se donese presuda to je obično opomena. Retki su roditelji koji su novčano kažnjeni.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je izričit u članu 85 i jasno kaže da su predviđene novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara za roditelje ili staratelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu. Odlaganje vakcinacije moguće je samo ukoliko postoje medicinski razlozi za to koje utvrđuje lekar specijalista.

"Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta", stoji, između ostalog, u članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Postupci zastarevaju, nema novčanih kazni

U Prekršajnom sudu u Kragujevcu za Euronews Srbija kažu da je od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine podnet 241 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka od strane Minisatrstva zdravlja- sanitarne inspekcije.

"U navedenom periodu su okončana 34 predmeta - donete su 22 osuđujuće presude (izrečena opomena), doneto devet oslobađajućih presuda, doneto tri rešenja o obustavi postupka. Nije izrećena nijedna novčana kazna roditeljima", navode u tom sudu.

Profimedia

 

Dodaju da su za 154 predmeta doneta rešenja o odbačaju zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog "nepostupanja podnosioca zahteva". 

Slično je i prekršajnom sudu u Nišu. Tokom 2022. i 2023. godine sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja pokrenula je 12 postupaka (po šest u svakoj godini), ali nijedan roditelj nije novčano kažnjen.

"Postupci su okončani tako što je u tri predmeta izrečena opomena sa troškovima postupka, tri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka je odbačeno, dva postupka su obustavljena zbog nastupanja zastarelosti i četiri postupka još uvek nisu okončana. Kažnjeno je troje roditelja (opomene)", kažu u tom sudu za Euronews Srbija.

Za roditelje uglavnom opomene

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu od marta 2016. godine (kada je Zakon stupio na snagu) do danas sanitarna inspekcija podnela je 556 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu u određenom uzrastu.

"Od 556 podnetih zahteva, nerešeno je ostalo 38 predmeta, a ostalih 518 predmeta je rešeno. Doneto je 120 oslobađajućih presuda, 128 osuđujućih presuda - 83 novčane kazne i 45 opomena. Zatim, doneto je 131 rešenje o obustavi usled zastarelosti za vođenje prekršajnog postupka,  15 rešenja o obustavi iz drugih razloga, 20 rešenja o obustavi zbog odustanka podnosioca od zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 100 rešenja o odbacivanju zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i četiri rešenja kojim se sud oglašava mesno nenadležnim", kažu u tom sudu za Euronews Srbija.

Najviše zahteva za pokretanje prekršajnog postupka podneto je 2018. godine - 319. To je usledilo nakon izbijanja epidemije malih boginja (2017-18) kada je obolelo 5.800 osoba, a umrlo 15 pacijenata. Narednih godina broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka se smanjivao 2019. godini - 87, 2020. godini - 50, 2021. godini - 34, po 33 u 2022. i 2023. godini, dok od početka ove godine nije podnet nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Profimedia

 

U Prekršajnom sudu u Beogradu za Euronews Srbija kažu da je tokom 2022. godine formirano 60 sudskih predmeta, dok je 2023. godine formirano 109 sudskih predmeta. 

"Tokom 2022. godine doneto je 18 osuđujućih presuda, pet oslobađajućih presuda, 23 rešenja o obustavi prekršajnog postupka.  Tokom 2023. godine doneto je 18 osuđujućih presuda, 16 oslobađajućih i 29 rešenja o obustavi prekršajnog postupka", navedeno je u pisanom odgovoru koji je potpisao zamenik predsednika suda Đuro Pavlica.

Vakcinacijom se štite i nevakcinisana deca

Vakcinacijom se ne štite samo vakcinisana deca, već i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime cepivo. Zapravo, ukoliko je obuhvat vakcinisane dece veći od 95 odsto stvara se dobar kolektivni imunitet, te virus ili bakterija nemaju prostora da se šire. Na taj način se štite i deca koja nisu primila cepivo.

Srbija već godinama unazad nikako da dostigne taj nivo. POsebno je pao obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom koja se daje u drugoj godini živora i pred polazak u školu. Оbuhvаt tom vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2022. gоdini је biо 81,3 odsto,  а prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе 89,5 odsto. 

profimedia

 

Obaveznim Kalendarom vakcinacije u Srbiji predviđena je vakcinacija dece protiv 12 zaraznih bolesti - protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole..

Imunizacije je obavezna i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima - hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, besnilu, tetanusu, kao i za osobe koje u toku rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima.


 

Komentari (0)

Srbija