Društvo

Društvo direktora škola Srbije: Još jednom preispitati Pravilnik o ocenjivanju

Komentari

Autor: S. T.

27/02/2024

-

16:09

Društvo direktora škola Srbije: Još jednom preispitati Pravilnik o ocenjivanju
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Društvo direktora škola Srbije uputilo je danas dopis Ministarstvu prosvete da se još jednom preispita Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju, koji je nedavno stupio na snagu, odnosno član pet gde su definisane procedure kako roditelji mogu da se žale na rad nastavnika. Oni smatraju da tom članu nije mesto u Pravilniku o ocenjivanju.

Inače, član pet Pravilnika o ocenjivanju predvideo je procedure kako roditelji mogu da se žale na rad nastavnika. Ukoliko je više od polovine roditelja nezadovoljno radom i ocenjivanjem nastavnika, mogu da se žale preko odeljenskog starešine. 

Društvo direktora škola Srbije, smatra da novi Pravilnik o ocenjivanju ovim članom nije definisao ništa novo što već ne postoji u postojećim zakonima i dodaju da tom članu nije mesto u Pravilniku o ocenjivanju.

"Koliko god je ovaj Pravilnik jasno definisao ocenjivanje učenika, u njemu ne treba da se nalazi procedura ako neko nije zadovoljan ocenom, jer procedura je jasno definisana u članu 82 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i nije potrebno nikakvo dodatno pojašnjenje ovim Pravilnikom", navodi se u dopisu Ministarstvu prosvete.

Smatraju da se na taj način dovodi do "grupisanja roditelja", što na kraju može dovesti i do sukoba među njima.

"Kao direkori škola koji podstičemo kvalitetan rad nastavnika, smatramo da ovakav član ili u nešto izmenjenom obliku treba da postoji u nekom drugom pravilniku ili opštem aktu škole“, ističe se u dopisu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija