Društvo

Vreme je za ugradnju klima uređaja: Kako odabrati onu koja je najbolja za vaš prostor?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2024

-

10:01

Vreme je za ugradnju klima uređaja: Kako odabrati onu koja je najbolja za vaš prostor?
Vreme je za ugradnju klima uređaja: Kako odabrati onu koja je najbolja za vaš prostor? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tek je početak marta, ali sudeći barem prema temperaturama ovih dana, klima uređaji će nam zatrebati ranije nego obično. 

Ali, na stranu klimatske promene, izbor odgovarajuće klima uređaja nikad nije bio teži. Ponuda je ogromna, cene su u velikom rasponu, a većina korisnika zapravo ni ne zna kakav im klima uređaj zapravo treba. Jer, ko će se snaći u terminima kao što su split sistem, mobilna klima, inverter, BTU, kilovati, ionizacija, uslovi garancije... ili sa savetima iskusnih znalaca - "klima kao klima" ili "kupi neku jeftinu dvanaesticu".

Koja je klima najbolja?

S obzirom na to da se ne radi o jednostavnoj ni jeftinoj kupovini, ima nekoliko pitanja na koje svakako treba odgovoriti. Pre svega, kako odrediti koji je klima uređaj najbolji za određeni prostor?

"Kod izbora klima uredjaja jako je bitno upoznati prostor koji je potrebno klimatizovati. To znači da se precizno odredi svrha prostora, potrebe prostora za klimatizaciju, nivo izolacije objekta i mogućnosti ugradnje klima uređaja. Svaki prostor je specifičan i zahteva određen nivo stručnosti pri odabiru sistema za klimatizaciju", kaže za Euronews Srbija Ivan Petrović, izvršni direktor Techno Partner Group i dodaje:

"Veličina" klima-uređaja takođe zavisi od vrste i namene prostora. Najbolje je konsultovati stručno lice koje će izaći na teren i izračunati potreban kapacitet.

Jačina klima uređaja prema kvadraturi prostora

Veličina prostora                BTU jedinice                        Snaga

Do 30 m2 9                           000                                       2.6 kW
30–60 m2                             12000                                   3.5 kW
60–80 m2                             18000                                   5.3kW
80–110 m2                           24000                                   7kW
 

Petrović otkriva  da ljude najčešće zbunjuje razlika između standardnih i inverter klima.

"Inverter klime su najsavremenije klime koje vrstom kompresora i načinom rada prave dodatnu uštedu i kvalitet u eksploataciji u odnosu na starije modele takozvanih on/off klima". 

Inverter klime štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu, tiše su o i rade na temperaturama do -15 stepeni. Naravno, to utiče i na cenu, koja je viša, ali na duge staze, kroz uštedu električne energije i niže račune za struju, uglavnom same sebe isplate na godišnjem nivou.

Profimedia

 

To, međutim, nije jedina dilema. S obzirom na veliku ponudu različitih tipova klima uređaja, postavlja se pitanje  da li je pametno kupiti klimu sa dodatnim opcijama - prečišćavanje, ovlaživanje ili odvlaživanje vazduha, sprečavanje razvoja buđi i štetnih bakterija...?

"To vam je isto kao kod kupovine kola, uvek je dobro dokupiti dodatne opcije koje vam stvaraju ili dodatni ugođaj ili vas dodatno štite. U ovom slučaju svi ti dodaci doprinose boljem i kvalitetnijem radu klime i kvalitetnijem vazduhu u prostoru", smatra Petrović.

U svakom slučaju, izdatak za novi klima uređaj nije mali. Cene su od oko 30.000 do čak 80.000 dinara, a najteže je odabrati pravi odnos između cene i kvaliteta.

Ne kupujte najjeftinije

"Cene na tržištu Srbije dosta varijaju, a zavise i od snage i modela klima uređaja. Jedini savet koji mogu da dam je - ne kupujte najjeftinije", kaže Ivan petrović i otkriva da od pre nekoliko godina postoji jedinstveni cenovnik ugradnje klime, što znači da je minimalna cena ugradnje 9.000 dinara, dok konačna cena zavisi od modela klime, dužine cevovoda, mesta ugradnje...

S obzirom na to da je u genima ljudi u Srbiji pokušaj da se uštedi na sve moguće načine, mnogi se odlučuju da jeftino kupe polovnu klimu i potom je servisiraju. Naš sagovornik je odlučno protiv te ideje: 

"Ne. Ne radite to. Kada stavite na papir cenu polovne klime, cenu servisa, dođete skoro na cenu nove klime, a imate staru klimu, bez garancije, koja troši vise struje i za koju niko ne moze da vam garantuje koliko će i kako raditi".

Komentari (0)

Srbija