Društvo

Srbija pod direktnim uticajem ciklona: Temperatura do 10 stepeni, kakvo nas vreme očekuje za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2024

-

07:30

Srbija pod direktnim uticajem ciklona: Temperatura do 10 stepeni, kakvo nas vreme očekuje za vikend
EPA-EFE/FEHIM DEMIR - Copyright EPA-EFE/FEHIM DEMIR

veličina teksta

Aa Aa

Oblačno, tmurno i kišovito vreme koje je tokom noći zahvatilo pojedine delove naše zemlje posledica je polja niskog vazdušnog pritiska koje se postepeno premešta preko Balkanskog poluostrva, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

S obzirom da ćemo danas biti pod direktnim uticajem ciklona kiša će, kaže,  povremeno  padati u celoj zemlji i to tokom većeg dela dana. 

"Najveća količina padavina prognozira se za Beograd i delove centralne Srbije gde se očekuje oko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Osim dugotrajnih padavina imaćemo i jačanje vetra. U zapadnim predelima duvaće severac, dok će jugoistočno strujanje obeležiti dan u košavskom području. Vetra će biti pojačan, povremeno i jak, a priliv hladnog vazduha doneće nam intenzivniji pad temperature", kaže Gojković. 

Maksimalna dnevna se neće bitnije razlikovat od jutranjih vrednosti, a u većini mesta živa u termometru neće prelaziti 10. podeljak. Najhladnije danas na istoku gde će tokom celog dana biti oko šest stepeni.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Oblaci i padavine obeležiće i poslednji dan ove radne nedelje. Pad temperature uzrokovaće da kiša prelazi u susnežicu i sneg u višim planinskim predelima, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Maksimalna temperature će sutra biti oko 10 stepeni Celzijusa", kaže Gojković.

Međutim, postepen prestanak padavina i razvedravanje prognoziraju se za petak popodne, dok nam već u subotu stiže i otopljenje. 

"Dane vikenda obeležiće smena sunca i oblaka, temperatura preko 15 stepeni, ali i jugoistočni vetar koji će povremeno duvati olujnom brzinom.  Dakle, danas i sutra nestabilno sa kišom i malo svežije, za vikend osetno toplije i uglavnom sunčano", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija