Društvo

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Upišite zemljište Visokih Dečana u katastar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2024

-

12:25

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Upišite zemljište Visokih Dečana u katastar
Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Upišite zemljište Visokih Dečana u katastar - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Eparhiju raško-prizrensku, ni Manastir Visoki Dečani niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda Кosova iz 2016 godine u vezi zemlje manastira Visoki Dečani", navodi se u saopštenju ove eparhije.

"Poslednjih godina svedoci smo više izjava najviših kosovskih zvaničnika da odluka Ustavnog Suda o zemlji manastira Dečani navodno nije legalno donesena i da ne može biti izvršena i da o njoj treba da se vodi nekakav dijalog sa Crkvom. Nakon konsultacija sa našim pravnim savetnicima i više kontakata sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, izneli smo naš stav da se oko pomenute odluke Ustavnog suda, koja je obavezujuća i konačna (res judicata), ne može voditi nikakav dijalog, niti praviti dogovor jer je to protivno zakonskim principima u svim demokratskim društvima", navode iz eparhije.

Kako dodaju, budući da je opština Dečani godinama odbijala da izvrši odluku Ustavnog suda obraćali su se i centralnom katastru Кosova koji ima puno pravo da upiše zemlju čime bi se sutomatski ažuriralo katastarsko stanje imovine manastira na opštinskom nivou. Ustavni sud Кosova se takođe u međuvremenu oglašavao da se odluka mora sprovesti.

"Nažalost, nismo našli razumevanje ni spremnost da se odluka izvrši ni od strane lokalnog ni centralnog katastra Кosova bez ikakvog obrazloženja. Naš slučaj je konstantno bio prebacivan sa opštinskog na centralni i sa centralnog na opštinski nivo i na taj način se uporno izbegavalo izvršenje odluke osam godina", ističe se u saopštenju.

Zato, kako dodaju, očekuju da kosovske institucije konačno urade svoj deo posla u skladu sa zakonom i upišu zemlju u katastar i manastiru izdaju uredan posedovni list u skladu sa sudskom presudom.

"Smatramo da bi to bio značajan korak za vladavinu prava. Što se tiče spremnosti za dijalog u cilju unapređenja života i rešavanja praktičnih pitanja, naša Crkva uvek je bila i ostala otvorena za razgovor sa svim ljudima dobre volje, što smo na delu pokazivali svih ovih godina", zaključuje eparhija u saopštenju.

Krasnići: Ovaj problem je nasleđen iz perioda Miloševića

Na pitanje da li je tačno da Vlada očekuje da opština Dečani uskoro uknjiži 24 hektara zemljišta na ime manastira Visoki Dečani, ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići je rekao da zemlja treba da funkcioniše u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Treba da imamo jasnu sliku odakle ovakve odluke proizilaze, kao i ovi problemi. Ovo je jedan nasleđeni problem koji nisam detaljno pratio i nije u mom krugu delovanja kako bih dao zakljućak o tome, ali na Kosovu nema prostora za odluke koje imaju izvor iz perioda Miloševića. Svaka odluka Vlade Republike Kosova treba da napravi prekid sa tim vremenskim periodom", rekao je Krasnići.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija