Društvo

Pet činjenica koje treba da znate o 8. martu: Kako se Međunarodni dan žena proslavlja u Srbiji i širom sveta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/03/2024

-

09:56

Pet činjenica koje treba da znate o 8. martu: Kako se Međunarodni dan žena proslavlja u Srbiji i širom sveta
Međunarodni dan žena - Copyright Euronews/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Danas se u većem delu sveta obeležava 8. mart Dan žena, kao međunarodni praznik, a od samog početka bio je povod za poziv na veća prava žena, socijalnu jednakost, uključujući i ravnopravan politički status, počev od prava glasa. 

Prvobitno, Dan žena je obeležen u SAD, 28. februara 1909, u Njujorku, pod nazivom Nacionalni dan žena.

Koliko dugo se obeležava 

Organizator manifestacije bila je Socijalistička partija SAD. Bila je to zamisao Tereze Malkiel (1874 - 1949) radničke aktivistkinje, pisca, borca za prava žena, kako se tada govorilo, često sa nipodaštavanjem, sufražetkinje. Malkiel je zaslužna za reformisani Zakon o radu države Njujork.

Njen esej iz 1909. "Gde stojimo po pitanju žene? " kao i roman, objavljen 1910. "Dnevnik štrajkača sa košuljama " uticali su na tadašnju javnost. Sistematski se borila i protiv rasne segregacije, pod mučnim utiscima viđenog u južnim državama SAD. U poznijoj fazi uglavnom se posvetila obrazovanju odraslih.

Tanjug AP/K.M. Chaudary

 

Godine 1910, u Kopenhagenu, Danska, prilikom Međunarodne konferencije socijalista, koja je održavana uoči skupa Druge socijalističke internacionale, pojavila se inicijativa da se Dan žena obeležava redovno, svake godine. Stotinu delegata, iz 17 zemalja, usvojilo je predlog. Namera je bila promocija ravnopravnosti.

Tada se posebno naglašavala potreba jednakih političkih prava, prava glasa i prava da se bude biran. Inicijatorke su inače bile predstavnice socijalista Nemačke, Klara Cetkin, Katinka Dunker, Paula Tide. Tada, međutim, nije konačno određen datum kada će Dan žena biti obeležavan.

Tanjug AP/Aaron Favila

 

Isticano je kasnije da je datum obeležavanja Dana žena odabran kao sećanje na protest tekstilnih radnica u Njujorku 8. marta 1857. godine, što je najverovatnije slučajna koincidencija. Već naredne godine Dan žena obeležen je u više zemalja, najviše na prostoru Centralne Evrope, U Nemačkoj, Švajcarskoj, takođe Danskoj.

Koji je simbol Međunarodnom dana žena?

Simbol za Međunarodni dan žena je simbol ženskog pola. Obično ga prate boje ljubičasta, zelena i bela. Prema veb stranici Međunarodnog dana žena, ljubičasta označava dostojanstvo i pravdu, zelena za nadu, a bela za čistoću, piše Euronews.

"Boje su nastale iz Ženske društvene i političke unije (VSPU) u Velikoj Britaniji 1908. godine", navodi se.

Tanjug AP/Bikas Das

 

Da li je 8. mart praznik?

Svrha dana varira u zavisnosti od zemlje. U nekima je to dan protesta, dok je u drugima to sredstvo za promociju rodne ravnopravnosti. U nekim zemljama Međunarodni dan žena se obeležava kao državni praznik. Osmi mart je priznat kao zvanični nacionalni praznik u Jermeniji, Belorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Laosu, Mongoliji, Crnoj Gori, Rusiji, Ugandi, Ukrajini i Vijetnamu.

Tanjug AP/Heng Sinith

 

U određenim zemljama poput Albanije, Makedonije, Srbije i Uzbekistana, Dan žena je kombinovan sa Danom majki, spajanjem kako bi se istakao značaj žena kao majki. U Kini mnoge žene dobijaju pola dana odmora, dok se italijanska "Festa della Donna" slavi davanjem cvetova mimoze.

Istorijski praznik u Rusiji

U Rusiji je Dan žena prvi put obeležavan 1913, i to poslednje subote februara. Pošto je u carskoj Rusiji službeni kalendar bio julijanski, obeležavanje je zapravo padalo 8. marta po gregorijanskom računanju. Odatle je zapravo poteklo i konačno usvajanje tog datuma. Godine 1917. štrajk tekstilnih radnica u Petrogradu, započeo je 8. marta. Taj događaj ispostaviće se kao jedan od početnih momenata Februarske revolucije kojom je srušen carizam.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Bila je to kombinacija pokreta masa, uglavnom umornih od rata, i dvorskog prevrata. Osim radničkih okupljanja i štrajkova, glavninu mase koja je izgurala revoluciji tada u Petrogradu činili su zapravo vojnici kojima je osnovni cilj bio da izbegnu odlazak na front. Posle konačne pobede boljševika u sovjetskoj Rusiji 8. mart je dakle po više osnova prihvaćen kao datum obeležavanja Dana žena. Iz internacionalnih razloga, a i zbog činjenice da su upravo radnice, na taj dan, započele Februarsku revoluciju.

Inicijator usvajanja tog datuma kao praznika je navodno bila Aleksandra Kolontaj (1872 - 1952). U Sovjetskom Savezu je inače, godine 1965. Dan žena, 8. mart, postao i neradan dan. Odatle, 8. mart je kao Dan žena prihvaćen u zemljama, ili makar političkim organizacijama, koje su sovjetski društveno politički model imale kao uzor.

Koja je tema ove godine?

Od 1996. godine svaki Međunarodni dan žena ima zvaničnu temu. Prva tema koju su UN usvojile 1996. godine bila je "Proslavljanje prošlosti, planiranje budućnosti". Prošle godine, tema za Međunarodni dan žena, bila je #EmbraceEquity, a ove godine UN su odredile temu kao "Investirajte u žene: Ubrzajte napredak" sa fokusom na rešavanje ekonomske obespravljenosti. 

profimedia

 

"Kada inspirišemo druge da razumeju i vrednuju inkluziju žena, mi stvaramo bolji svet", navodi se na sajtu Međunarodnog dana žena.

Tanjug AP/Jane Barlow/PA via AP

 

"A kada su same žene inspirisane da budu uključene, postoji osećaj pripadnosti, relevantnosti i osnaživanja. Zajedno, hajde da stvorimo inkluzivniji svet za žene", dodaje se.

Vučić čestitao 8. mart: Vi ste stub porodice i države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Međunarodni dan žena, 8. mart, ističući da su žene stub porodice i države.

"Poštovane dame, vi ste stub porodice i države. Vi čuvate našu Srbiju. Hvala vam, srećan 8. mart", naveo je Vučić na Instagram nalogu avucic. 

Kroz ovu kampanju, akcenat je na prepoznavanju značaja različitosti i osnaživanja u različitim sferama društva, i naglašavanju ključne uloge inkluzije u unapređenju rodne ravnopravnosti.

"Kada žene nisu prisutne, moramo se zapitati: 'Ako ne, zašto ne?' Kada su žene diskriminisane, moramo pozvati na lošu praksu. Kada tretman žena nije ravnopravan, moramo preduzeti mere. uradi ovo svaki put, svaki put", poručuje se.

Na sajtu se još navodi, piše Euronews, i da ljudi mogu inspirisati druge da pomognu u stvaranju inkluzivnog sveta tražeći uključivanje žena. navode i da je deljenje vaše #InspireInclusion slike preko društvenih medija koristeći heš teg #IWD2024 #InspireInclusion takođe deo ovogodišnje kampanje.

Povodom 8. marta otvoreni bazari na pijacama Stari Merkator i Zemun

Javno komunalno preduzeće "Beogradske pijace" organizovalo je bazare povodom Međunarodnog dana žena na pijacama "Stari Merkator" i "Zemun", od 08 do 16 časova.

Jelena Nikolić iz tog preduzeća rekla je za Tanjug da su tradicionalni osmomartovski bazari okupli dizajnere, zanatlije i male porodične radionice koje izlažu bogat asortiman ručno rađenih proizvoda.

"Na pijacama Zemun i Stari Merkator možete kupiti ručno rađeni nakit od najrazličitijih materijala, dekorativne šolje, torbe, ešarpe, slike, ukrasne figure, prirodna kozmetika, ali i slatke poslastice mogu biti pravi izbor za sve dame", rekla je Nikolić.

Komentari (0)

Srbija