Društvo

Jusufspahić: Početak Ramazana iskoristiti za započinjanje nove životne stranice

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2024

-

13:45

Jusufspahić: Početak Ramazana iskoristiti za započinjanje nove životne stranice
Jusufspahić: Početak Ramazana iskoristiti za započinjanje nove životne stranice - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je danas, povodom početka Ramazana, svetog meseca za vernike muslimanske veroispovesti, da taj mesec treba iskoristiti kao jedno vreme, razdoblje u našem životu za započinjenje jedne nove stranice.

Jusufspahić je na konferenciji za medije rekao da je Ramazan sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja i mesec u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana i u kojem je Bog propisao post. Podsetio je da post podrazumeva suzdržavanje od pića, hrane i drugih telesnih zadovoljstava, od izlaska do zalaska sunca.

"To prvenstveno znači sustezanje od nečega što nam je Bog zabranio, a to je bilo kakav ružan govor, bilo kakva ružna misao, bilo kakvo ogovaranje i međusobno sukobljavanje", istakao je Jusufspahić.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako ocenjuje položaj muslimanske zajednice u Srbiji, Jusufspahić je rekao da je muslimanskoj zajednici potrebno još mnogo toga kako bi stasala i sazrela, dodajući da postoji veliki broj mladih hodža koji se rukovode nacionalnim strastima, čemu se Bog protivi.

"Mi ako zelimo da budemo 'muslimi', a to znači 'Bogu predani', treba da uzememo ovu knjigu (Kuran) i toga da se pridržavamo i sve je jasno. Ali, kada idemo za strastima, za sujetama, za hirovima, mi ne postižemo cilj da je Bog zadovoljan nama", istakao je predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Konferenciji za novinare, povodom početka meseca Ramazana, prisustvovali su i profesori Kurana iz Turske i sa prestižnog, najstarijeg muslimanskog univerziteta u Egiptu, kao i profesori i studenti Fakulteta islamskih nauka u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija