Društvo

Upis na Kriminalističko-policijski univerzitet: Koliko kandidata primaju, koje testove moraju da polože?

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

14:31

Upis na Kriminalističko-policijski univerzitet: Koliko kandidata primaju, koje testove moraju da polože?
Upis na Kriminalističko-policijski univerzitet: Koliko kandidata primaju, koje testove moraju da polože? - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U ponedeljak se otvara konkurs za upis u prvu godinu studija na Kriminalističko-policijskom univerzitetu i trajaće do 4. aprila, izjavio je danas rektor KPU Zoran Đurđević i dodao da se na osnovne akademske studije prima 85 kandidata, na strukovne studije 30, na računarstvo i informatiku 20, dok na forenzičko inženjerstvo ukupno 10 kandidata.

Đurđević je u razgovoru za Tanjug istakao da idealan kandidat za upis na KPU neguje vrednosti poput patriotizma, časti i dostojanstva. Kako je naveo, kandidati moraju da ispune opšte i posebne uslove da bi postali studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta.

"Opšti uslovi su da je kandidat građanin Republike Srbije i da ima završenu četvorogodišnju srednju školu. Posebni uslovi su uslovi koje moraju da zadovolje da bi zasnovali radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova", kazao je Đurđević.

Naglasio je da se prijemni ispit odvija u tri faze.

"Prva faza su testovi lekarske sposobnosti kandidata, psihološke sposobnosti i morfološki status. Svi ovi uslovi se utvrđuju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova i oni su otprilike isti kao i za sve zaposlene Ministarstva unutrašnjih poslova. Druga faza je faza koju sprovodimo na KPU i ona se razlikuje od studijskog programa do studijskog programa. Kada je u pitanju kriminalistika, svi naši kandidati polažu tri ispita. Prvo je test bazično-motoričke sposobnosti, zatim test opšte kulture i srpskog jezika. Kada je u pitanju forenzičko inženjerstvo polažu se testovi iz hemije i matematike, a kada su u pitanju informatika i računarstvo polažu se testovi iz informatike i matematike", objasnio je Đurđević.

Đurđević ističe da kandidati ne smeju biti osuđivani.

"Kada su u pitanju testovi morfološkog statusa potrebno je da znamo da pripadnici muškog pola moraju imati visinu 170 cm plus 10 minus 10, a kada su u pitanju dame 163 cm plus 3 odnosno minus 12", poručio je Đurđević.

Kako je naveo, nakon završetka studija stiče se zvanje diplomirani kriminalista, strukovni kriminalista, diplomirani inženjer forenzike i diplomirani informatičar u zavisnosti od smera koji je student prethodno pohađao.

Đurđević je naglasio da se prilikom selekcije ne pravi razlika između muških i ženskih kandidata, osim kada su u pitanju kriterijumi prilikom provere motoričkih sposobnosti.

"Kuperov test i drugi moraju se prilagoditi damama, odnosno muškarcima", rekao je Đurđević.
Istakao je da je trenutno gotovo izjednačen broj muškaraca i žena koji su na nekom od studijskih programa KPU.

"Dame su više zainteresovane za forenziku, dok su momci više zainteresovani za kriminalistiku", rekao je Đurđević.

Prilikom upisa Kriminilastičko-policijskog univerziteta studenti potpisuju ugovor sa poslodavcem, odnosno, u ovom slučaju, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Đurđević ističe da su svi kandidati na budžetu i da u skladu sa tim, nakon završetka studija, postaju deo MUP-a.

"Imajući u vidu obrazovni profil koji imamo na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, naši studenti mogu raditi i u drugim državnim institucijama, pogotovo institucijama koje imaju bezbednost u okviru osnovne delatnosti kojom se bave", kazao je Đurđević.

Prema njegovim rečima KPU ima izuzetno razvijenu međunarodnu saradnju.

"Mi imamo potpisanih 41 sporazum kada su u pitanju slične institucije u svetu. Imamo i naše međunarodne vežbe, koje organizujemo zajedno sa kolegama iz Nemačke, kolegama iz Mađarske, kolegama iz Španije. Naši studenti posećuju druge visokoobrazovne ustanove koje su jako važne za buduće pripadnike Ministarstva unutrašnjeg posla", rekao je Đurđević.

Đurđević je budućim studentima poručio da moraju da razviju empatiju prema prema policijskoj uniformi, samim tim prema policijskoj profesiji, a isto tako da shvate svoju društvenu odgovornost, odnosno da oni postoje zbog građana Srbije.

Komentari (0)

Srbija