Društvo

Batut: Tokom prošle godine u Srbiji registrovano 476 obolelih od tuberkuloze

Komentari

Autor: Fonet

21/03/2024

-

14:30

Batut: Tokom prošle godine u Srbiji registrovano 476 obolelih od tuberkuloze
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" saopštio je danas, uoči Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, da je u 2023. godini u Srbiji registrovano 476 obolelih od te bolesti, odnosno dva odsto više nego godinu ranije.

U Srbiji epidemiološka situacija je stabilna unazad 15 godina zahvaljujući primeni programske zdravstvene zaštite koja je zasnovana na savremenim međunarodnim strategijama prevencije i kontrole ove bolesti.

I pored značajnih poteškoća tokom epidemije kovida 19, održan je nivo dijagnostike i lečenja tuberkuloze. Najviše uzrasno-specifične notifikacione stope tuberkuloze u 2023. godini u Srbiji registrovane su kao i ranijih godina u uzrasnim grupama 60 i više godina i u grupi 50–59 godina.

Tokom 2023. godine registrovano je nešto manje slučajeva tuberkuloze među decom i adolescentima u odnosu na 2022. godinu, ali i dalje značajno više u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Više od dve trećine obolele dece i adolescenata su osobe iz kontakta sa odraslim obolelim. Od ukupnog broja dece i adolescenata dijagnostikovanih i lečenih od tuberkuloze u 2023. godini, 13 odsto nema podataka o sprovedenoj BCG vakcinaciji.

Distribucija obolelih od tuberkuloze prema polu pokazuje da je broj obolelih muškaraca za 93 odsto viši nego broj obolelih žena, dodaje se u saopštenju Batuta.

U toku 2023. godine prijavljene su tri osobe obolele od multirezistentne tuberkuloze, što je isto kao i prethodne dve godine, ali znatno manje nego u periodu od 2010. do 2018. godine kada je bilo registrovano pet do 13 slučajeva godišnje.

U 2023. godini nije bilo registrovanih osoba koje žive sa HIV među obolelima od tuberkuloze, kao ni osoba na izvršenju krivičnih sankcija. Prijavljeno je devet smrtnih ishoda od tuberkuloze, osam muškaraca i jedna žena.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija