Društvo

Kako je pravljena lista najboljih istraživača u Srbiji: Na kolike plate mogu računati oni koji su se na njoj našli

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/03/2024

-

07:01

Kako je pravljena lista najboljih istraživača u Srbiji: Na kolike plate mogu računati oni koji su se na njoj našli
Kako je pravljena lista najboljih istraživača u Srbiji: Na kolike plate mogu računati oni koji su se na njoj našli - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Objavljena je lista najboljih istraživača u Srbijii, na kojoj se našlo 10 odsto istraživača. Oni će zbog svojih izvanrednih dostignuća u naredne dve godine imati uvećanu platu za 30 odsto. Kriterijumi za pravljenje liste bili su podaci sa portala eNauka, kao i međunarodno priznati naučni rezultati, ali i citiranost.

Istraživači kažu da je konačno došlo bolje vreme za nauku. Počeli su da se rešavaju nagomilani problemi. Krenulo se od plata. Najpre, je uvedeno da se od 1. januara 2024. godine plate određuju po zvanjima, a ne po kategorijama. Sa dodatnim povećanjima koje su dobili svi zaposleni u javnom sektoru, naučni saradnik sada ima platu 117.700 dinara, viši naučni saradnik 138.820 dinara, naučni savetnik 166.320 dinara.

Oni koji su se našli na listi izvrsnih istraživači imaće za 30 odsto uvećane plate. Grupa računica kaže da naučni saradnik koji se našao na listi može računati na platu od oko 150.000 dinara, viši naučni saradnik primaće oko 180.000 dinara, a naučni savetnik oko 216.000 dinara.

Iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kažu da je u zavisnosti od naučnih oblasti i disciplina, kreirano više odvojenih lista na kojima se našlo ukupno 375 izvrsnih istraživača. Tako je formirana lista za humanističke nauke sa 46 istraživača, društvene nauke sa 33 istraživača, tehničko-tehnološke i biotehničke nauke sa 108 istraživača, prirodno-matematičke i medicinske nauke sa 188 istraživača i lista dobitnika ERC projekata sa dva istraživača koji se automatski plasiraju na listu izvrsnosti.

"Takođe, povratnici koji su doktorske studije završili u inostranstvu, pod uslovom da su tamo proveli pet i više godina, automatski se plasiraju na listu izvrsnosti, ukoliko u sistem finansiranja budu uključeni između dva rangiranja", kažu u Ministarstvu nauke.

Na listi najboljih istraživača u Srbiji, brojčano je najviše istraživača iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" - njih 52, kao i Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - njih 27. Procentualno, najuspešniji je Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić" sa čak 45 odsto istraživača na ovoj listi - njih devet.

Stojković: Radi se na promociji nauke

Među najboljim istraživačima je i dr Dejan Stojković, viši naučni saradnik iz Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" (IBISS).

On kaže da se u poslednjih nekoliko godina dosta radi na promociji nauke, da se približi ljudima i da se napravi bolja povezanost sa privredom, industrijom.

Privatna arhiva

Dejan Stojković

"Nauka je prisutna u svakodnevnom životu, što običan čovek možda ne može da sagleda dovoljno. Od sijalica, koje imamo u kući, do kompjutera koje koristimo, sve je to delo nauke, naučnika i inovatora. Napravljen je bolji link sa industrijom, nauka se menja i unapređuje industriju, unapređuje svaki segment našeg života", kaže Stojković za Euronews Srbija.

To što se našao među prvima na listi izuzetnih istraživača kaže da mu znači puno, ne samo zbog plate, već je to za njega velika privilegija.

"Nisam očekivao da ću biti na listi, a još manje da ću biti među prvima sa te liste. Mi koji smo u nauci uglavnom to radimo zato što smo zaljubljeni u nauku, zato što to volimo, zato što smo tome posvećeni. To je Ministarstvo sada prepoznalo i u neku ruku nas nagradilo", naveo je on.

Ono na čemu radi pokriva širok dijapazon tema vezanih za medicinu, poljoprivredu, industriju hrane, veterinu, ekologiju i održivi razvoj.  

"Bavimo se istraživanjem prirodnih proizvoda i njihovim povezivanjem sa industrijom. Prirodni proizvodi u poljoprivredi, industriji hrane, medicini. Bavimo se istraživanjem raznih otpada, cirkularnom ekonomijom- ponovna upotreba nekog otpada u različite svrhe. Zapravo, ono što je održivo i što je bitno za 21. vek kada su u pitanju sve te promene", naveo je on.

Ivanovska: Nismo verovali 

Na listi izvrsnosti je i Aleksandra Ivanovska, naučni saradnik iz Inovacionog centra TMF-a u Beogradu.

Smatra da je važno što je nauka dobila svoje ministarstvo i što je ministarka žena koja dolazi iz nauke i dobro razume sve probleme koje imaju. 

Privatna arhiva

Aleksandra Ivanovska

"Rangiranja u nauci nije bilo zadnjih 12 godina. Mislim da je to bio njen prvi cilj, da izdvoje ljude koji se ozbiljno bave naukom, od onih koji to rade bez entuzijazma. Iskreno, nismo verovali da će ovo da se realizuje. Dugo su svi obećavali da će biti novog rangiranja, da će se ukinuti kategorije, ali ništa nije urađeno. Sada je sve drugačije. Mislim da je ovo veliki motiv za sve ljude koji ozbiljno bave naukom", kaže Ivanovska za Euronews Srbija.

Kaže da se već sada vidi veliki entuzijazam kod mladih istraživača, da ima kolege koji su doktorirali pre šest meseci i počeli su ozbiljno da rade.

"Dodatni motiv je to što Fond za nauku često raspisuje konkurse za velike projekte do pola miliona evra. Dobiti takav projekat je nemoguće bez ozbiljnih refenci. Sada već ne znam nikog ko ozbiljno radi, a da nije član nekog projekta. Kod nas u Inovacionom centru Tehniološko-metalurškog fakultetu je dosta mladih ljudi angažovano na projekte Fonda za nauku", navela je ona.

Ističe da su projekti važni zbog nabavke nove opreme, hemikalije, zbog publikovanja radova, ali i odlaska na međunarodne konferencije.

Ivanovska se bavi tekstilnim materijalima, a na listu izvrsnih istraživača je dospela na osnovu poena koje je dobila preko svojih 39 publikovanih naučnih radova. 

Nova lista izvrsnih istraživača biće kreirana na svake dve godine, prilikom čega će se iznova evaluirati rezultati. 

Svi istraživači u naučnim zvanjima sada su rangirani prema rezultatima ostvarenim u periodu 2018-2022. godine, osim istraživača u zvanju naučni savetnik, koji su rangirani prema rezultatima ostvarenim u periodu 2013-2022. 

 

Komentari (0)

Srbija