Politika

Đedović Handanović: Bez nauke nema preobražaja u energetskom sektoru

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

17:30

Đedović Handanović: Bez nauke nema preobražaja u energetskom sektoru
Tanjug/MRE/Emilija Jovanović - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da preobražaj energetskog sektora u procesu energetske tranzicije nije moguć bez snažne uloge naučne i istraživačke delatnosti jer upravo inovacije omogućavaju lakšu dostupnost i primenu alternativnih tehnologija i kretanje ka "zelenoj" energetici.

Govoreći na panelu "Uloga nauke i inovacija u održivoj poljoprivredi, životnoj sredini i energiji" na forumu "Budućnost biotehnologija" u Palati Srbija, Handanović je rekla da Srbija mora da dobije dovoljno izvora energije i da obezbedi bezbednost snabdevanja električnom energijom. 

"Srbija mora da ima stabilno snabdevanje energijom i da ona dolazi iz zelenih izvora,  da je imamo dovoljno, a da, istovremeno, smanjimo potrošnju i budemo energetski efikasniji. Pokušavamo da osnažimo i uvećamo izvore energije tako da obnovljivi čine mnogo veći deo nego sada", rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da se u Srbiji povećava potrošnja električne energije i da je naša zemlja zbog toga uložila 450 miliona evra državnih subvencija da ih stimulisala enrgetski efikasniju potrošnju struje.

"To je istorijski maksimum koji je Srbija dala za energetski efikasno potrošnju, ali što više ulažete u tu oblast sve je veća ušteda", poručila je ministarka.

Dodala je da će subvencije biti manje tamo gde se struja proizvodi iz gasa.

"Moramoćemo da stimulišemo privatni sektor da ulaže u tu oblast. Ni jedna država ne može sama to da izdrži", poručila je Đedović Handanović.

Kako je rekla, Srbija pokušava da osnaži i uveća izvore energije tako da obnovljivi čine mnogo veći deo nego sada.

"Sada pripremamo energetsku srtrategiju od  2040. do 2050. godine. Osnovni izvori energije nisu obnovljivi i moramo da donosemo odluku i to što pre, koji će nam biti osnovni izvor energije, da li će to biti neki drugi nego sada. Ako je to nuklearna energija, koji je najprihvatljiviji način proizvodnje", rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da nam je pored električne energije za punjenjem automobila, potreban i prirodan izvor koji će nam omogućiti da proizvodimo električna vozila. 

"To je geopolitičko pitanje, kao što je i snabdevanje gorivom. Kina je najveće tržište zato što je bogata resursima, šta Srbija može da uradi u odnosu na tu globalnu silu i kako da se pozicionira da bi mogla da doprinese proizvodnji električnih vozila, to je drugo pitanje. Potrebno je da iskoristimo svoje potenicijale i sirovine u proizvodnji elekričnih automobila i da sačuvamo životnu sredinu", poručila je ministarka.

Dodala je da se po prvi put izdvajaju sredstva za distributivne komplanije u iznosu od 400 miliona evra da bi smo mogli da na novim auto-putevima imamo punjače za električna vozila.

"Bez njih, možemo samo da sanjamo o elekričnim vozilima", konstatovala je ministarka.

Naglasila je da Srbija zaostaje za Evropom kada je u pitanju korišćenje električnih automobila, ali da je država počela da daje subvencije i da se nada da će im pasti cena.

Ona  je istakla da ostvarivanje strateških ciljeva u energetskom sektoru podrazumeva ogromne investicije u energetski sektor, 15 milijardi evra u narednih desetak godina, uz sistemski pristup u planiranju i sprovođenju projekata, kao i snažnu podršku međunarodnih partnera i pristup fondovima EU namenjenim energetskoj tranziciji. 

"Ostvarivanje razvojne vizije takođe zahteva odlučnost, znanje i volju da se uđe u duboke strukturne reforme, transformaciju javnog sektora, promenu shvatanja i navika stanovništva, kao i prakse u našoj privredi", dodala je ona.

Komentari (0)

Srbija