Društvo

Vakcinacija u Srbiji: Jedna opština u Beogradu prešla 80 odsto, pojedini gradovi ispod 30 odsto

Komentari

Autor: RTS

07/08/2021

-

09:26

Vakcinacija u Srbiji: Jedna opština u Beogradu prešla 80 odsto, pojedini gradovi ispod 30 odsto
Vakcinacija u Srbiji: Jedna opština u Beogradu prešla 80 odsto, pojedini gradovi ispod 30 odsto - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović kaže da je u Srbiji do sada dato 2.865.000 prvih doza i oko 2.730.000 drugih doza vakcina protiv koronavirusa. U pojedinim beogradskim opštinama vakcinisano je više od 75 odsto stanovnika, ali još ima lokalnih samouprava u kojima je vakcinu primilo manje od 30 odsto građana.

Jovanović navodi da je ukupno u Srbiji dato 5.595.000 vakcina protiv koronavirusa.

"Jutros smo negde na 50,2 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Podaci pokazuju da je poslednjih nedelja trend da svaki dan imamo između pet i deset hiljada datih vakcina u Srbiji, što prvih, što drugih doza", kaže Jovanović.

Ističe da je opština Stari grad u Beogradu jutros prešla 80 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a da još tri beogradske opštine - Savski venac, Vračar i Novi Beograd, imaju preko 75 odsto vakcinisanih.

"Kada posmatramo Srbiju, najbolji je Priboj, a iza njega slede Niš, Bosilegrad, Užice i Mali Zvornik, svi sa preko 60 odsto vakcinisanih stanovnika", ističe Jovanović.

Navodi da je nekoliko lokalnih samouprava i dalje ispod 30 odsto vakcinisanih. To su Ljig, Ub, Mionica, Lajkovac, Novi Pazar i Tutin.

"Dosta zavisi od lokalne samouprave, od toga kako su organizovani punktovi i koliko ih ima, da li se odlazi u sela i koliko se priča sa građanima. I manje lokalne samouprave, kao što je Priboj, su pokazale da mogu da budu lideri u vakcinaciji", naglašava Jovanović.

Vakcinisano skoro 20 odsto mladih

Mihailo Jovanović kaže da je 60 lokalnih samouprava prešlo 50 odsto vakcinisanih, a među njima su i Kladovo, Kikinda, Novi Sad, Crna Trava, Pirot, Požarevac...

"Vidi se da su u nekim gradovima kampanja i razgovor koji se vodi, pogotovo sa mlađom populacijom, urodili plodom i procenti rastu. Cilj nam je da imamo što veći procenat i odemo daleko iznad 60 odsto", objašnjava Jovanović.

Ističe da se povećao i procenat mladih koji su primili vakcinu, pa ih sada u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ima skoro 20 odsto.

"Najrevnosnija je grupa od 65 do 74 godine. Tu imamo čak 78 odsto vakcinisanih građana", navodi Jovanović.

Kaže da se broj punktova za vakcinaciju nije smanjio i da ih ima blizu 200 širom Srbije. Svi koji se nisu vakcinisali mogu da odu do najbližeg Doma zdravlja, gde su na raspolaganju vakcine četiri različita proizvođača. Termin se može zakazati preko portala eUprava.

U Beogradu dato ukupno više od 1,5 milion doza vakcine

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, zaključno sa jučerašnjim danom, u Beogradu je dato 1.501.484 doza vakcine protiv kovida 19, objavio je danas na svom fejsbuk nalogu zamenik graadonačelnika Goran Vesić.

"U našem gradu vakcinisano je 765.560 lica, odnosno 55,2 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisano 53,1 odsto odraslih, odnosno 734.924 lica. Prosečna starost vakcinisanih je 55,5 godina", napisao je Vesić na svom fejsbuk profilu.

On je pozvao Beograđane da se vakcinišu, napominjući da je to jedini put povratka normalnom životu.

Komentari (0)

Srbija