Društvo

Devojčice Danke Ilić nema više od 70 sati: Spasioci se povukli, otišli bageri, smanjeno prisustvo policije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/03/2024

-

14:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije iz Beograda i Novog Sada, zajedno sa ostalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, od ranih jutarnjih časova, detaljno su pretražili tunel, podzemne kanale i šahte ukupne dužine oko 4,5 kilometara, u rejonu Banjskog Polja do grada Bora i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da se dvogodišnja Danka Ilić tu nalazila. Deo vatrogasaca spasilaca otišao je sa terena, javlja reporterka Euronews Srbija.

Nakon više od 70 sati detaljne pretrage terena u Banjskom Polju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastavljaju intenzivan operativni rad na pronalasku devojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti nestanka deteta.

MUP Srbije

 

U međuvremenu, kako je javila reporterka Euronews Srbija, otišli su spasioci, mašine, bageri i kamioni. Policija je i dalje prisutna, ali u manjem broju. 

Euronews TV

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Podsetimo, od momenta prijave nestanka 26. marta, u potrazi za nestalom devojčicom učestvovalo je više stotina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su detaljno i sveobuhvatno pregledali šire i uže područje ovog mesta ukupne površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, podsetimo, noćas su stigli u Banjsko Polje kod Bora i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je u utorak nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, policija ponovo obilazi i kuće po naselju.

Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa pet terenskih vozila i spasilačkim psom, saopštio je danas MUP. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano preduzimaju sve mere i radnje na pronalasku devojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti njenog nestanka.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ponovo je danas došao u Banjsko Polje, gde traje potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, da bi bio uz svoje ljude, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Gašić je i sinoć bio u Banjskom Polju.

Devojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Ukoliko imate bilo kakve informacije pozovite policiju na broj telefona 192.

Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".

Otac prošao poligraf

tac devojčice M.I. koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju kod Bora, prošao je poligrafsko testiranje, a istraga je nastavljena u više pravaca, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Četvrtog dana potrage, na terenu su dva specijalistička tima za spasavanje koji detaljno pretražuju teren oko kuće gde je poslednji put viđena dvogodišnja devojčica.

MUP Srbije

 

Mašine koje raščišćavaju teren su na licu mesta od juče poslepodne, kada su stigli i bageri, koji i dalje sklanjaju šut oko kuće. Takođe, na terenu su i vatrogasno-spasilačke ekipe, a kako javlja reporter, pregleda se kanal koji prolazi blizu kuće, a koji je povezan sa obližnjim rudnikom.

Policija i danas pregleda sve kuće i razgovara sa meštanima i komšijama u Banjskom polju, a kako je saopšteno, proveravaju se i bazne stanice preko kojih se prati signal mobilnih telefona. Majka dvogodišnje devojčice nije obavila poligrafsko testiranje, jer je, kako se navodi, u petom mesecu trudnoće, zbog čega se posebno ispituje. Kako je ranije saopšteno iz policije, samo ispitivanje je deo procedure, kako bi se utvrdile sve okolnosti nestanka.

Policija je i tokom noći dežurala kod kuće odakle je devojčica nestala, preneo je RTS. Na mesto nestanka dvogodišnje devojčice u Banjskom Polju kod Bora došao je juče bager koji je, kako je objasnila policija na terenu, trebalo da raščisti deo oko kuće i omogući policiji da nastavi pretragu.

Podsetimo, sinoć su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su tri osobe po nalogu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikTok-a objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić u Srbiji. Policija je identifikovala IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na Tik Toku izjavio da se devojčica nalazi kod njega u podrumu.

Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B. T. (22), M. T. (23) i Z. T. (52), obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je izneo osumnjičeni lažna. Sarajevski portal ''Avaz'' je ranije sinoć objavio da su istražitelji Odseka za Sajber kriminal FUP locirali putem IP adresa osobe koje su tvrdile da imaju saznanja o nestanku male Danke i koje su tražile 50.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 25.000 evra za otkrivanje tih informacija.

Jurić: Čini mi se da ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da u slučaju nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, sve okolnosti koje su dovele do ovog nestanka bude sumnju, kao i izjave bliskih ljudi devojčice koje su kontradiktorne, jer je u prvom mahu bilo teško poverovati da je devojčica od dve godina mogla da ide tako daleko da čak i policija koja je došla vrlo brzo na lice mesta nije mogla da je pronađe.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Prvi put pokrenut sistem "Pronađi me!"

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija