Aktuelno

Četvrti dan potrage za Dankom Ilić(2): U Banjsko Polje stigla dva specijalizovana tima, policija obilazi kuće po naselju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

29/03/2024

-

07:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za devojčicom Dankom Ilić (2), čiji je nestanak prijavljen u utorak u Banjskom Polju kod Bora, ušla je u četvrti dan. Dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, noćas su stigli u Banjsko Polje kod Bora i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je u utorak nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, policija ponovo obilazi i kuće po naselju. Otac nestale devojčice Danke Ilić, Miloš Ilić prošao je poligrafsko ispitivanje, saznaje Tanjug.

Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa pet terenskih vozila i spasilačkim psom, saopštio je danas MUP. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano preduzimaju sve mere i radnje na pronalasku devojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti njenog nestanka.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ponovo je danas došao u Banjsko Polje, gde traje potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, da bi bio uz svoje ljude, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Gašić je i sinoć bio u Banjskom Polju.

Tanjug Video

 

Policija je i tokom noći dežurala kod kuće odakle je devojčica nestala, preneo je RTS. Na mesto nestanka dvogodišnje devojčice u Banjskom Polju kod Bora došao je juče bager koji je, kako je objasnila policija na terenu, trebalo da raščisti deo oko kuće i omogući policiji da nastavi pretragu. Na tom mestu su bili postavljeni i šatori, a prisutne su bile i Vatrogasno-spasilačke jedinice i jake policijske snage koje su blokirale prilaz kući. U potrazi za devojčicom su učestvovali osim policije i pripadnici žandarmerije i Gorske službe spasavanja.

Tanjug Video

 

Angažovane su bile i bespilotne letelice, sa termovizijskim kamerama, a teren su nadletala i helikopterska jedinica. Iako je policija u sredu saopštila da se obustavlja terenska pretraga, jer je sve ukazivalo na to da se devojčica ne nalazi na području sa kojeg je nestala, policijske snage i spasilačke ekipe i dalje su na terenu. Istovremeno, kako su saopšštili juče, traje intenzivan operativni rad.

Tanjug Video

 

Policija nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Kako je juče saopšteno, policija će proveriti bazne stanice i izvršiti veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala. Roditelji su i juče bili u policiji na razgovoru, potvređeno je za Euronews Srbija u MUP-u uz navode da je to redovna procedura.

Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage, javio je Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je juče na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

"Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom", navodi se u saopštenju.

Devojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Ukoliko imate bilo kakve informacije pozovite policiju na broj telefona 192.

Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".

Jurić: Čini mi se da ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da u slučaju nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, sve okolnosti koje su dovele do ovog nestanka bude sumnju, kao i izjave bliskih ljudi devojčice koje su kontradiktorne, jer je u prvom mahu bilo teško poverovati da je devojčica od dve godina mogla da ide tako daleko da čak i policija koja je došla vrlo brzo na lice mesta nije mogla da je pronađe.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug

Tri osobe uhapšene u BiH 

Podsetimo, sinoć su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su tri osobe po nalogu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikTok-a objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić u Srbiji. Policija je identifikovala IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na Tik Toku izjavio da se devojčica nalazi kod njega u podrumu.

Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B. T. (22), M. T. (23) i Z. T. (52), obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je izneo osumnjičeni lažna. Sarajevski portal ''Avaz'' je ranije sinoć objavio da su istražitelji Odseka za Sajber kriminal FUP locirali putem IP adresa osobe koje su tvrdile da imaju saznanja o nestanku male Danke i koje su tražile 50.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 25.000 evra za otkrivanje tih informacija.

Snimak hapšenja trojice muškaraca u BiH: Tražili 25.000 evra za informaciju o nestaloj Danki Ilić možete pogledati OVDE.

Prvi put pokrenut sistem "Pronađi me!"

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

Komentari (0)

Srbija