Društvo

Za manje od mesec dana moguće useljenje u 100 besplatnih seoskih kuća, Vojvodina najtraženija

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2024

-

07:49

Za manje od mesec dana moguće useljenje u 100 besplatnih seoskih kuća, Vojvodina najtraženija
Za manje od mesec dana moguće useljenje u 100 besplatnih seoskih kuća, Vojvodina najtraženija - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da će 100 porodica koje su dobile besplatne kuće na selu moći da se usele u njih za manje od mesec dana i dodao da postoji veliko interesovanje za taj program.

Krkobabić je za Tanjug naveo da su porodice koji su se prijavile za konkurs za besplatne kuće na selu ispunile sve uslove i da je sada još 100 kuća u Srbiji koje nisu prazne i koje će za manje od mesec dana postati domovi tih porodica.

"Komisija je definisala stvari, odredila te kuće i sad je to tehnička stvar prebacivanja novca", rekao je Krkobabić.

Na pitanje za kojim mestima u Srbiji vlada najveće interesovanje ljudi, Krkobabić je rekao da je Vojvodina najviše tražena jer je na tom području najbolja infrastruktura.

"Odžaci prednjače, ovog puta Kanjiža ima najveći broj kuća, multinacionalna sredina, jedno selo, Tovariševo, osam čini mi se kuća, ali ne zaostaje ni Pirot, čuveno selo Željuša, ponovno je dobilo kuće, znači jednostavno različiti delovi Srbije", rekao je on.

Dodao je da među ljudima koji su dobili seoske kuće ima puno mladih parova sa decom i da je broj oživelih seoskih domaćinstava porastao na 2.750 i da je sve bliža 3.000-ta kuća.

"Jednostavno vraćamo život na jedan pravi način i to munjevito. To su najbolje mere indirektno populacione politike, gde dovedete mlade, radno aktivne ljude sa porodicama", rekao je Krkobabić.

"U selo odlaze visokoobrazovani mladi ljudi"

Na pitanje koliko je interesovanje među mlađim ljudima, naveo je da je 90 odsto mladih koji iz grada odlaze na selo visoko obrazovano i da imaju jasnu viziju čime žele da se bave i jasno znaju zbog čega odlaze na selo.

"Pogotovo ponavljam, na tim mladim ljudima je ono ključno da stvaraju lokalnu zajednicu", istakao je on.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Dodao je da je do sada 61 opština u Srbili nabavila po jedan minibus, što, prema njegovoj oceni, nije dovoljno te je najavio da će sledeće godine biti dva i da će se taj broj povećavati.

"Ove godine će 17 opština dobiti minibuseve, te je pokriveno negde oko 1.200 sela", rekao je on, ističući da je bitno da je prevoz minibusevima besplatan.

Kada je reč o pripremi novog programa koji se odnosi na pokretanje privrednih aktivnosti, Krkobabić je naveo da taj program podrazumeva da sve ono što nedostaje jednom selu, a podrazumeva pružanje određenih usluga, proizvoda, o čemu se poseduju znanje i veštine ljudi u tim selima, bude finansirano.

"To će biti jedna servisna radionica za popravku poljoprivrednih mašina ili frizerski salon ili bilo koja preduzetnička radnja i mi ćemo je pokriti sa do 10.000 evra bespovratnih sredstava čime država Srbije zaista neposredno pomaže građane Srbije", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija