Biznis vesti

Raspisan konkurs za kupovinu seoskih domaćinstava, očekuje se useljavanje 3.000 kuća

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

18:41

Raspisan konkurs za kupovinu seoskih domaćinstava, očekuje se useljavanje 3.000 kuća
Raspisan konkurs za kupovinu seoskih domaćinstava, očekuje se useljavanje 3.000 kuća - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je tri javna konkursa i to za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za nabavku minibuseva i za organizivanje manifestacije "Miholjski susreti sela", za šta je u budžetu Srbije opredeljeno 670 miliona dinara, saopštilo je ovo ministarstvo.

Pola milijarde dinara namenjeno je za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve a 50 miliona dinara za seoske manifestacije.

Na prvi konkurs javljaju se zainteresovani građani a na druga dva lokalne samouprave, s tim što je rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra ove godine, a za nabavku minibuseva i seoske manifestacije rok ističe za mesec dana, odnosno 22. februara.

Pravo učešća na javnom konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina,

Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, a i ove godine davaće se najviše 1,2 miliona dinara za kupovinu jedne kuće.

Za "Miholjske susrete sela" predviđeno je najviše 500.000 dinara po prijavi, a ove manifestacije mogu da se održe od 1. juna do 1. novembra 2024. godine.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da će ova godina biti rekordna po broju useljenih, jer će biti useljeno 3.000 seoskih kuća i blizu 15.000 ljudi.

"Rebalansom će biti izdvojena dodatna znatno veća sredstva. Ubrzo startuje i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene najrazličitije poslove. Za to mogu da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra. Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i ni jedan njen deo ne sme da ostane prazan", dodao je on.

Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo 10.000 ljudi.

Za rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva, odnosno nabavku minibuseva, do sada je novac dobila 61 lokalna samouprava, među kojima je 35 u grupi najnerazvijenijih i devastiranih. 

Suma koja će biti odobravana je sedam miliona dinara po minubusu.

Što se tiče manifestacija, za "Miholjske susrete sela" maksimalni iznos predviđen za finansiranje je 500.000 dinara po prijavi, a mogu da se održe od 1. juna do 1. novembra 2024. godine. 

U prethodne tri godine održano je ukupno 250 manifestacija, a prošlogodišnji susreti su okupili 1.500 sela u 95 opština i rekordnih 200.000 česnika.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis