Društvo

Neobičan vremenski fenomen zabeležen u Srbiji: Tropske noći usred proleća - šta se to dešava s klimom?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2024

-

21:12

Neobičan vremenski fenomen zabeležen u Srbiji: Tropske noći usred proleća - šta se to dešava s klimom?
Neobičan vremenski fenomen zabeležen u Srbiji: Tropske noći usred proleća - šta se to dešava s klimom? - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Proleće je takoreći tek počelo, ali temperature koje su zabeležene u martu i aprilu su prave letnje. Osim velikih temperaturnih oscilacija, meteoropate muku muče i sa prolećnim umorom, a stručnjaci upozoravaju da nas očekuju novi temperaturni rekordi do kraja meseca. 

Svedoci smo velikih temperaturnih oscilacija, a meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković objašnjava da proleće spada u jedno od najnestabilnijih i najturbulentnijih godišnjih doba. 

"Ne iznenađuju previše te temperaturne oscilacije, naročito ako pričamo o temperaturnim oscilacijama na dnevnom nivou. Dakle, potpuno je normalno da tokom proleća, tokom noći i jutra, temperatura bude ispod 10 stepeni, a da tokom dana živa u termometru pređe 20", ukazuje Ćirković.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ipak, ono što iznenađuje, kako kaže naša meteorološkinja, jesu pojave tropskih noći. Jedna je ovog marta zabeležena u Srbiji, odnosno u Vršcu. 

"Krajem marta u Vršcu je izmerena temperatura od 21 stepen tokom noći i tokom jutra. A april smo, ako se sećate, počeli sa pravom letnjom temperaturom. U Negotinu je prvog aprila izmerena temperatura od 32 stepena", navodi ona.

Obaranje temperaturnih rekorda "očekivano"

Meteorološkinja kaže da su ovo pojave koje su naša realnost i koje u budućnosti možemo da očekujemo da budu još intenzivnije i još češće. 

Ćirković tvrdi da smo za ovakve vremenkse prilike krivi "svi mi",  navodeći da je ljudusko delovanje najviše utiče na klimatske promene.

"Ugljen dioksida zbog nas u ovom trenutku ima za nekih 50 odsto više u odnosu na predindustrijsku eru, a znamo da je ugljen dioksid prirodan gas atmosfere koji čuva toplotu. Tako da ne iznenađuje što je sa porastom ugljen dioksida porasla i temperatura", ističe ona.

Dodaje i da su klimatolozi očekivali da će biti oboreni tempreraturni rekordi.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Ono što je malo specifično za ovu godinu jeste da smo krajem 2023. godine imali aktiviranje El Ninja, to je dakle zagrevanje Pacifičkog okeana i tako da smo mi meteorolozi negde očekivali da ćemo tokom ovih zimskih meseci na ovom području imati oborene nove temperaturne rekorde", kaže ona. 

Naglašava i da je došlo do "kašnjenja" u temperaturi tokom zimskih meseci.

"Razlog za to leži u različitom zagrevanju. Dakle, prvo se zagreva more, okean, a potom i vazduh, tako da se javilo to kašnjenje u tim temperaturnim ekstremima, ali svakako bili su očekivani", objašava naša meteorološkinja. 

Loše vesti za meteoropate

Ovo vreme posebno utiče na raspoloženje ljudi, a najviše pate meteoropate, 

"Meteoropate u narednim danima mogu osetiti glavobolju, umor, malaksalost, i razdražljivost", ukazuje Ćirković, navodeći da sve to spada u prolećni umor.

"Iako su ovo simptomi koji itekako otežavaju život i te životne okolnosti, ja moram da napomenem da prolećni umor ne spada u bolest", ističe meteorološkinja, otkrivajući na koji način je moguće prilagoditi se uticaju vremena.

Tanjug/Nenad Mihajlović, profimedia

 

"Uz adekvatnu umerenu fizičku aktivnost, dovoljno tečnosti, adekvatno oblačenje. Na posebnom oprezu moraju biti srčani bolesnici, jer proleće njima nekako najteže pada, pa je savet za njih da adekvatno slušaju savete od svojih lekara i da uzimaju terapiju prepisanu od istih", jasna je Ćirković.

Očekuje nas suša i novi temperaturni rekordi 

S obzirom na to da smo april počeli sa pravim letnjim temperaturama, očekuje se da do kraja meseca budu oboreni novi temperaturni rekordi, upozorava Ćirković. 

Ipak, kako navodi, ono što još više zabrinjava jeste da Srbiji kako stvari za sada stoje preti suša. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, tokom ovog aprila očekujemo negde između 10 i 15 dana sa kišom u zavisnosti od mesta do mesta. I što se broja tiče, to je okej, ali tokom tih 10 do 15 dana padaće vrlo mala količina kiše", prenosi ona. 

Prognoze su da če po danu pasti ispod pet litara po metru kvadratnom, što je kako kaže, vrlo mala količina s obzirom da je proleće i da vegetacija buja, a upravo je u ovom delu godine vlaga najpotrebnija.

Komentari (0)

Srbija